Σύνδρομο Άγχους μετά τις Διακοπές

diakopes-pisv

Το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές είναι η δυσκολία στην προσαρμογή στην εργασία και στους ρυθμούς τις καθημερινότητας μετά από μια περίοδο διακοπών. Είναι στην ουσία μια ιδιαίτερη μορφή στρες η οποία εκδηλώνεται μετά από περιόδους ξεκούρασης και χαλάρωσης και εμφανίζεται συνήθως σε νέους ηλικιακά ανθρώπους. Συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα, κόπωση, απάθεια, πεπτικά προβλήματα, κλπ. Σε γενικές γραμμές όλοι μας είναι δύσκολο να αναπροσαρμοστούμε στην ροή της καθημερινότητας αλλά για κάποιους από εμάς είναι ακόμη πιο δύσκολο. Τα συμπτώματα από το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης, αν και οι ψυχολόγοι δεν το αναγνωρίζουν επισήμως ως ασθένεια.

Ας δούμε όμως το μπορούμε να κάνουμε για να αποφευχθεί:

  • Αν η διάρκειά των διακοπών σας είναι μεγάλη μπορείτε να την διαιρέσετε σε επιμέρους περιόδους. Για παράδειγμα, εάν έχετε τριάντα ημέρες διακοπών συνολικά, να επιλέξετε να πάτε διακοπές σε δύο περιόδους των δεκαπέντε ημερών.
  • Αν έχετε πάει ένα ταξίδι να προγραμματίσετε να γυρίσετε πίσω δύο – τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της εργασίας για να μπορέσετε να προσαρμοστείτε πιο ομαλά.
  • Πηγαίνετε στην δουλειά σας και ασχοληθείτε για αρχή με πιο απλά πράγματα. Ανεβάστε σταδιακά την απόδοσή σας.
  • Φροντίστε να έχετε μια καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους σας θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες.

Και τέλος, το πιο σημαντικό απ’ όλα: Να έχετε θετική στάση.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο βασανιστικό από το να μετράτε των αριθμό των μηνών που απομένουν μέχρι τις επόμενες διακοπές ή από το διαγράφετε τις ημέρες στο ημερολόγιο για να δείτε πότε είναι η επόμενη αργία. Αυτή η διαρκής ανυπομονησία θα σας κάνει να υποφέρετε. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή και βρείτε ευκαιρίες για να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε μέσα στην ημέρα. Αν αυτή η σκέψη δεν σας παρηγορεί, σας λέω να σκεφτείτε πως το σύνδρομο σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου δύο εβδομάδες μόνο. Οπότε μην ανησυχείτε, θα περάσει σύντομα.

Η απουσία απασχόλησης δεν είναι ξεκούραση. Ένα μυαλό άδειο είναι ένα μυαλό αγχωμένο.
William Cowper

Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com