Γινόμαστε υγιέστεροι με τα συμπληρώματα διατροφής;

vitamins

Οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες ευρώ για βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συμπληρώματα διατροφής. Η αγορά ανθεί αλλά πόσο αληθινά είναι αυτά που υπόσχεται ένα συμπλήρωμα διατροφής; Σε μεγάλο ποσοστό ο θησαυρός των βιταμινών είναι άνθρακας αφού το μεγαλύτερο μέρος αποβάλλεται από τον οργανισμό μας μιας και δεν υπάρχουν ελλείψεις στο σώμα μας.

Σε έρευνες που έχουν διεξαγάγει σε παγκόσμιο επίπεδο Αμερικανικά, Ευρωπαϊκά και Ελληνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με φορείς υγείας δείχνουν πως η λήψη βιταμινών είναι άχρηστη αν δεν υπάρχει εντολή από τον γιατρό για κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα αναφέρεται πως οι Έλληνες μέσω της διατροφής που ακολουθούν λαμβάνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ο μέσος Έλληνας έχει μια αρκετά ποικίλη διατροφή και καταναλώνει σε μέσο όρο πάνω από 2000 θερμίδες (kcal) την ημέρα κάτι που του δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκή ποσότητα.

Πολλοί πιστεύουν πως τα τρόφιμα σήμερα είναι λιγότερα θρεπτικά από παλιά (αυτή η ιδέα προωθείται κυρίως από τους κατασκευαστές των συμπληρωμάτων διατροφής) αλλά αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Άλλωστε εκτός από τα πλούσια εδάφη η Ελλάδα φημίζεται και για το εξαιρετικό της κλίμα. Ένα παράδειγμα είναι η Βιταμίνη D που εκ φύσεως υπάρχει σε χαμηλή περιεκτικότητα στα τρόφιμα και είναι πολύ σημαντική στον οργανισμό μας για το σχηματισμό των οστών. Μπορεί λοιπόν μέσω της τροφής να μην παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D αλλά το ανθρώπινο σώμα μπορεί μόνο του να παράγει βιταμίνη D μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή στον ήλιο. Συνεπώς, η προμήθεια ειδικών σκευασμάτων είναι απαραίτητη μόνο για τους ανθρώπους που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους με ήλιο. Τέτοια άτομα είναι οι κλινήρεις. Επίσης, βιταμίνη D χορηγείται και στα βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους ως προστασία ενάντια στη ραχίτιδα και στην οστεομαλακία.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε ένα απειροελάχιστο κομμάτι των ατόμων που τα καταναλώνουν. Το θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένα ακόμη κερδοσκοπικό παιχνίδι πάνω σε ένα κακό και παθογόνο τρόπο διατροφής. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως όσα βιταμινούχα σκευάσματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα και αν καταναλώσετε δεν θα μειώσετε την βλάβη που θα δημιουργήσετε στον οργανισμό σας αν ακολουθείτε μια κακή διατροφή.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε:

 • Άφθονα: Τρόφιμα και Ποτά φυτικής προέλευσης (μη επεξεργασμένα). Να καταλαμβάνουν το 75% της διατροφής σας.
 • Με μέτρο: Κόκκινο κρέας και ζωικές πρωτεΐνες. Προτιμότερο να λαμβάνουμε πρωτεΐνη από όσπρια, λαχανικά (μανιτάρια), ψάρι ή κοτόπουλο. Να καταλαμβάνουν το 20% της διατροφής σας.
 • Σπάνια: Τροφές πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη. Να καταλαμβάνουν το 5% της διατροφής σας.

Να θυμάστε πως πιο σημαντικό από τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα τρόφιμα!

Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Πηγή για την έρευνα: Journal of Strength and Conditioning Research.

You may also like...

2 Responses

 1. Ο/Η Elias Gratsias λέει:

  Καλό το άρθρο αλλά λίγο υπερβολικό νομίζω. Συμφωνώ φυσικά ότι η αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων δημιουργεί τοξικότητα στον οργανισμό. Αλλά όχι και ότι χρειάζονται μόνο σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

  Πιστεύω ότι «παν μέτρον άριστον», και ότι ο καθένας αναλόγως με την διατροφή του και με τον οργανισμό του, να κάνει πρώτα μία έρευνα για το τι συμπληρώματα χρειάζεται περισσότερο ο οργανισμός του, και μετά να τα χρησιμοποιεί.

  Υπάρχουν άλλες έρευνες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι οι τροφές μας πλέον δεν έχουν επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, λόγω της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων και της υπερκαλλιέργειας των εδαφών (το έδαφος δεν έχει πλέον να δώσει στις τροφές μας τα θρεπτικά συστατικά που είχε παλιά).

  Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε όλοι κάποια συμπληρώματα, αλλά με μέτρο και με την κατάλληλη επιλογή.

  Υπάρχουν ειδικά τεστ βιοσυντονισμού στα οποία μπορεί κάποιος να ανακαλύψει ποιές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία του λείπουν, ώστε να λαμβάνει μόνο τα συμπληρώματα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com