Ενεργειακή φτώχεια

deh

Ενεργειακή φτώχεια αντιμετωπίζει ένα νοικοκυριό όταν δαπανά περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματός του για τις δαπάνες των ενεργειακών αναγκών του. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε καθαρά κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν οδηγήσει σε μια αυτοκαταστροφική ενεργειακή πολιτική. Έτσι λόγω της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η ενεργειακή φτώχεια πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά στις χώρες του μνημονίου η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διενεργήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, καταδεικνύεται ότι το 62,4% του δείγματος που μελετήθηκε πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια. Τα αίτια της ενεργειακής φτώχειας είναι τρία:

  1. Το χαμηλό εισόδημα.
  2. Οι υψηλές τιμές ενέργειας (οι οποίες βρίσκονται σε άνοδο, με αύξηση 50% στις δαπάνες των νοικοκυριών μεταξύ 2009 και 2013).
  3. Η κακή ενεργειακή ποιότητα των κτιρίων.

Αν και η κυβέρνηση υποτίθεται πως παίρνει μέτρα για τα ασθενέστερα νοικοκυριά, αυτά δεν φαίνεται να επαρκούν και να λύνουν το πρόβλημα. Το επίδομα θέρμανσης και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι σταγόνες στον ωκεανό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ κάθε χρόνο γίνονται 350.000 διακοπές ρεύματος για χρέη, ενώ οι διακανονισμοί για την εξόφληση των οφειλών υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο λογαριασμούς.

Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση και να απαιτήσουμε άμεσα την μείωση των τιμών σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο. Το πάγωμα της συνείδησης μας είναι χειρότερο από την φτώχεια που μας έχει επιβληθεί. Αυτό τον χειμώνα εκατομμύρια οικογένειες δεν μπορούν να ανάψουν καλοριφέρ ή να ζεστάνουν ικανοποιητικά το σπίτι τους. Η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί πέφτουν και ο φόβος αναβάλλει κάθε μας δράση. Μην απομονώνεστε στην καταβύθιση της φτώχειας, στη μοναξιά και στην ντροπή, διεκδικήστε ένα καλύτερο αύριο.

Ανήκω στην γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα…!!!

Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Πηγή για την ερευνά του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδησιογραφικά στοιχεία: Unfollow

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com