Διαφθορά

diafthora

Όταν ακούμε την λέξη διαφθορά το μυαλό μας πηγαίνει στην πολιτική, σε σκάνδαλα και σε αποκαλύψεις σκανδάλων που ακούμε συχνά στις ειδήσεις. Στο λεξικό η ετυμολογία της λέξης διαφθορά είναι η ακόλουθη: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του διαφθείρω, α) ο ανήθικος τρόπος ζωής και ειδικότερα, στο σεξουαλικό τομέα, β) η συστηματική παραβίαση όλων των ηθικών και νομικών κανόνων, κατά την άσκηση των καθηκόντων ενός υπαλλήλου ή λειτουργού (συνήθως με τη μορφή δωροδοκίας). Διαβάζοντας, λοιπόν, την ετυμολογία της λέξης μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφθορά είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή μας, στο περιβάλλον μας και ακόμη και εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε υπάρξει κάποια στιγμή «διεφθαρμένοι» χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

Όπως μπορούμε να δούμε η διαφθορά δεν είναι τόσο μακριά από την καθημερινή μας ζωή αφού χρησιμοποιείται καθημερινά από ορισμένα άτομα για να πετύχουν τους σκοπούς και τους στόχους τους, ακόμη και αν ξέρουν πως με αυτό μπορεί να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Η διαφθορά υπονομεύει την αξιοπρέπεια ενός προσώπου, μιας ομάδας ή ενός έθνους και για αυτό θα πρέπει να την βλέπουμε ως κάτι που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλη κλίμακα τον κόσμο. Η διαφθορά υπονομεύει τη νομιμότητα των δημόσιων θεσμών, την ηθική τάξη, την αρμονία, τη δικαιοσύνη και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των λαών. Αν η διαφθορά εισχωρήσει σε βάθος σε ένα έθνος, τότε δημιουργεί πολίτες που δέχονται την διαφθορά ως κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο στην ζωή τους. Το γρηγορόσημο, το φακελάκι, η μίζα, και τόσες άλλες μεταστάσεις διαφθοράς σε μια άρρωστη κοινωνία. Έτσι το ίδιο το άτομο γίνεται γρανάζι μιας διεφθαρμένης μηχανής και χάνει ή δεν αποκτά ποτέ αξίες όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία. Η σειρά είναι απλή: 1) διεφθαρμένοι επαγγελματίες ή εταιρίες (πολιτικοί, δικαστές, γιατροί, δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι κτλ), 2) διεφθαρμένοι πολίτες (άνθρωποι που θα πλήρωναν για να γίνει η δουλειά τους ή θα δεχόντουσαν χρηματισμό για να παρέχουν μια υπηρεσία) και 3) μια διεφθαρμένη κοινωνία.

Η διαφθορά μπορεί να προληφθεί αν ο πολίτης που παίζει το ρόλο του γραναζιού στην μηχανή της διαφθοράς πάψει να είναι διεφθαρμένος. Το καλύτερο όπλο κατά της διαφθοράς είναι η εκπαίδευση. Μαθαίνοντας στα παιδιά μας την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη, το σεβασμό για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την καλοσύνη είναι σαν να τα εμβολιάζουμε κατά του μικροβίου της διαφθοράς. Η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι κάτι εύκολο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά από αυτούς που μπορεί πραγματικά να είναι αδιάφθοροι. Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς είναι αυτοί που μπορούν να οικοδομήσουν νέους πολίτες με αρχές και αξίες. Μην περιμένετε από τους διαπλεκόμενους και διεφθαρμένους κυβερνώντες και τα Μ.Μ.Ε. να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ενεργούς ηθικούς πολίτες, θα δημιουργήσουμε υγιεί Μ.Μ.Ε., αδιάφθορους πολιτικούς και ένα κόσμο πιο ειλικρινή, πιο αλληλέγγυο και πιο δίκαιο. Τα παιδιά είναι το μέλλον και πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, παρά το κακό που μαστίζει σήμερα τον κόσμο, μπορούν να τον αλλάξουν και να τον κάνουν όμορφο και δίκαιο για όλους.

Μην ξεχνάτε…
πριν ζητήσουμε από την κοινωνία να γίνει καλύτερη, ας κάνουμε το σπίτι μας καλύτερο.
Γιατί η αλλαγή αρχίζει από τον άνθρωπο…

Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Βιβλιογραφία: Διαφθορά, Πιέρ Λασκούμ, Εκδ Καστανιώτης
Λεξικό: Πύλη για την ελληνική γλώσσα www.greek-language.gr

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com