Βιταμίνες και χειμώνας. Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

sympliromata

Το κρύο και ειδικότερα το πολύ κρύο ταλαιπωρεί τον οργανισμό και το σώμα μας. Από την παιδική μας ηλικία μαθαίνουμε την σημασία των βιταμινών στην ζωή μας. Ως ενήλικες όμως φαίνεται να προτιμούμε τα πλούσια σε λιπαρά fast food και όχι τα φρούτα ή τα λαχανικά. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιες βιταμίνες περισσότερο, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου το χειμώνα δουλεύει υπερωρίες για να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς. Η απουσία ορισμένων βιταμινών μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Είναι καλό κατά την διάρκεια του χειμώνα να καταναλώνουμε πάνω από 5 φορές την ημέρα φρούτα ή λαχανικά. Οι βιταμίνες είναι θρεπτικά συστατικά που παρέχονται μέσω της διατροφής επειδή ο οργανισμός μας δε μπορεί να τις δημιουργήσει. Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών στο σώμα οδηγεί εκτός από την ευαισθησία σε νόσους και λοιμώξεις και σε μείωση της απόδοσης του μεταβολισμού. Υπάρχουν συνολικά 16 βιταμίνες και από αυτές οι τέσσερις είναι αυτές που βοηθούν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι βιταμίνες είναι οι C, Α, Β και Ε.

  • Η βιταμίνη Α εμποδίζει την είσοδο των παθογόνων μικροβίων και ιών στον οργανισμό μας. Μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α έχουν τα βερίκοκα και τα πεπόνια.
  • Ο οργανισμός μας χρειάζεται επίσης την βιταμίνη Β6 εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την ενίσχυση των νεύρων, καθώς και για τον καλύτερο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε αφθονία μέσα σε καρύδια, σόγια και μπανάνες.
  • Η βιταμίνη C είναι μια πολύ αποτελεσματική βοήθεια για να αποκρούσει τα κρυολογήματα του χειμώνα. Διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων και ιντερφερόνης, τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C βρίσκεται πλούσια στα εσπεριδοειδή, στο λάχανο και στον μαϊντανό.
  • Η βιταμίνη Ε παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα για το δέρμα και τα μαλλιά. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς.

Κρυολογήματα, πονοκέφαλοι, κόπωση ή μακράς διάρκειας αίσθημα αδυναμίας ή λήθαργος είναι τα πιο συχνά σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς και μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά θα του παρέχει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να τα βγάλει πέρα. Τέλος να σας δώσω μια χρηστική συμβουλή: Τα φρούτα σας και τα λαχανικά σας δεν πρέπει να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έτσι χάνουν τις βιταμίνες που περιέχουν. Αγοράζετε μικρές ποσότητες και καταναλώστε σύντομα για να πάρετε τις απαιτούμενες βιταμίνες.

Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Η υγεία μας σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτάται από τις συνήθειες και την διατροφή μας,
παρά από την ιατρική τέχνη.
Ν.Λέμπο

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com