Φρούτα & Βιταμίνη C – Η καλύτερη προστασία για το χειμώνα.

vitamin-c

Είμαστε πια για τα καλά στον χειμώνα και ήρθε η ώρα να δούμε τι θα μας προστατεύσει από κρυώματα και άλλες χειμωνιάτικες αρρώστιες. Η κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική κάθε εποχή του χρόνου αλλά το χειμώνα αυτό είναι ακόμα πιο απαραίτητο για την καλύτερη δυνατή υγεία. Η βιταμίνη που μας κρατά προστατευμένους από τους ιούς, τα βακτήρια, από το κρύο και λειτουργεί σαν καθαριστής του οργανισμού μας είναι η βιταμίνη C. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε από ποια τρόφιμα μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη C αλλά και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη της.

Καλά προετοιμασμένοι για το χειμώνα

Ο πιο σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα κατά των παθογόνων ιών είναι η βιταμίνη C. Καμία άλλη βιταμίνη δεν είναι τόσο σημαντική για το σώμα μας. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 100 mg (χιλιοστόγραμμα) βιταμίνης C ή ασκορβικού οξέος που είναι η χημική της ονομασία. Εδώ να τονίσω πως οι καπνιστές χρειάζονται κάτι περισσότερο, δηλαδή 150 mg την ημέρα. Ο σωστός και επαρκής εφοδιασμός του οργανισμού μας με βιταμίνη C μπορεί να φαίνεται περίπλοκος, όμως είναι εξαιρετικά απλός.

Η βιταμίνη C υπάρχει σε όλα τα φρούτα και λαχανικά. Η απαιτούμενη ποσότητα μπορεί εύκολα να βρεθεί αφού υπάρχει και σε πολλά τρόφιμα. Για παράδειγμα δύο ακτινίδια περιέχουν την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, μερικά κομμάτια μπρόκολο στον ατμό, λίγες φράουλες -αν και το χειμώνα είναι δύσκολο να βρεθούν, οι πατάτες περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, οι πιπεριές αλλά και τα γνωστά μας πορτοκάλια. Πολύ πλούσια σε βιταμίνη C (100 φορές πάνω από το πορτοκάλι) είναι η acerola ή αλλιώς το κεράσι των Αντίλλων. Επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C είναι και το ιπποφαές.

Το να πάρετε δισκία με βιταμίνη C είναι τις περισσότερες φορές περιττό καθώς η σημαντική αυτή βιταμίνη υπάρχει και σε τρόφιμα που δεν το φανταζόμαστε. Για παράδειγμα το συντηρητικό που περιέχουν τα λουκάνικα είναι το ασκορβικό οξύ άρα η βιταμίνη C.
Η υπερδοσολογία της βιταμίνης C δεν βλάπτει συνήθως τον οργανισμό αλλά και ούτε τον βοηθά. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C πιστεύοντας πως έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Σίγουρο είναι ένα πράγμα: Μια καλή και επαρκής δόση της βιταμίνης C είναι μια πραγματική απόλαυση για το σώμα και βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να πατά γερά στα πόδια του. Μας προστατεύει από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και επιπλέον ενισχύει τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε και του σιδήρου. Η βιταμίνη C εξασφαλίζει μια καλή παροχή οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος και ενισχύει το δέρμα, τους χόνδρους και τα οστά. Για την προστασία από τα κρυολογήματα αλλά και για τα άτομα που κάνουν βαριά σωματική εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες μία ποσότητα περίπου 200 mg βιταμίνης C ημερησίως τους είναι απαραίτητη.

Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορείτε να πάρετε βιταμίνη C στην καθημερινή διατροφή. Φάτε φρούτα και λαχανικά σε επαρκή ποσότητα και θα καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας.. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε και φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών και να τους απολαύσετε.

Τα καλύτερα φάρμακα για την υγεία του ανθρώπου είναι η ευθυμία, η καλή διατροφή και η γαλήνη.

Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com