Να σκέφτεστε θετικά!

think_pos

Προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε πιο θετικά γιατί οι αρνητικές σκέψεις δεν οδηγούν ποτέ σε θετικές πράξεις.

  • Αποφύγετε την ιδέα του «όλα ή τίποτα». Η πραγματικότητα δεν είναι «μαύρο ή άσπρο» και «καλό ή κακό». Με αυτούς τους όρους, είμαστε άκαμπτοι και δεν οδηγούμε τον εαυτό μας σε αρμονική στάση προς τη ζωή.
  • Μην γενικεύετε πάρα πολύ. Ότι κάποιος, κάπου, κάποτε σας έκανε κάτι δεν σημαίνει πως θα συμβαίνει το ίδιο παντού και πάντα. Τα συμπεράσματα που αρχίζουν με «πάντα» ή «ποτέ» συχνά οδηγούν σε υπερβολές.
  • Μην δίνετε έμφαση στην χειρότερη περίπτωση. Αν επιλέξετε να επικεντρωθείτε στην χειρότερη δυνατή περίπτωση που μπορεί να συμβεί, όλα θα φαίνονται άσχημα. Για παράδειγμα, μην δίνετε μεγαλύτερη αξία στην κριτική από ότι στον έπαινο.
  • Μην εκμηδενίζετε τα πάντα. Υπάρχει κάτι θετικό για να επισημάνετε σε κάθε περίπτωση. Μην το αγνοείτε ή το υποβαθμίζετε.
  • Να είστε αντικειμενικοί με το μέγεθος του προβλήματος. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Είναι λάθος όταν υπερβάλουμε για το μέγεθός ενός προβλήματος ή όταν ελαχιστοποιήσουμε την ικανότητά μας να το αντιμετωπίσουμε.
  • Αποφύγετε τις προβλέψεις. Με οδηγό το άγχος και την σύγχυση μπροστά σε ένα πρόβλημα σίγουρα θα βγάλετε το χειρότερο συμπέρασμα. Αν σκέφτεστε συνέχεια πως κάτι θα πάει στραβά τότε θα επηρεάσετε αρνητικά την έκβαση του προβλήματος.
  • Μην κάνετε υποθέσεις. Στην καθημερινή μας επικοινωνία μπορεί συχνά να υποθέσουμε τι σκέφτονται οι άλλοι (φίλοι, σύζυγος, σύντροφος) αλλά αυτή μας η υπόθεση μπορεί να είναι και εντελώς λανθασμένη. Απλά ρωτήστε αντί να υποθέτετε.
  • Μην βλέπετε τον εαυτό σας σαν θύμα. Αποφύγετε φράσεις όπως «Έχω πάντα κακή τύχη» ή «Γιατί οι άλλοι το έκαναν αυτό σε εμένα;». Πάρτε την ευθύνη τον ενεργειών σας.
  • Μην τοποθετείτε ταμπέλες στον εαυτό σας ή στους άλλους. Ένα λάθος δεν φανερώνει την αξία του κάθε προσώπου αλλά και του εαυτού μας. Το να κάνεις μια ανοησία δε σε κάνει αυτομάτως ανόητο.
  • Θέστε όρια στην δική σας ευθύνη και στην ευθύνη των άλλων. Αν πιστεύετε πως είστε υπεύθυνος για όλα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσετε ένοχος. Καταλάβετε πως δεν ελέγχετε τα πάντα για να ευθύνεστε για τα πάντα. Ποτέ δεν φταίτε μονάχα εσείς ή μονάχα οι άλλοι.

Το Κλειδί της Σκέψης -www.tokleidi.com

Να είσαι ο πιο ενθουσιώδης και ο πιο θετικός άνθρωπος που ξέρεις.
H. Jackson Brown

Βιβλιογραφία: Η δύναμη της θετικής σκέψης, Gilbert Oakley, Μπίμπης/Στερέωμα

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com