Φασισμός, μια σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια.

fasismos

Ο φασισμός είναι μια ονομασία που περιλαμβάνει μια ποικιλία πολιτικών δογμάτων οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον ισχυρό εθνικισμό και τη δημιουργία ενός ολοκληρωτικού κράτους. Ο φασισμός είναι μια αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία και ένα μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα. Ο φασισμός γεννήθηκε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία από τον Μπενίτο Μουσολίνι το 1919 χωρίς ακόμα ν’ αποτελεί δόγμα ή να προσδιορίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό είναι ο φασισμός στη θεωρία. Στην πράξη πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια η οποία όταν μολύνει πολλά άτομα έχει καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες. Δεδομένου ότι τα γεγονότα και η ιστορία το έχει αποδείξει, αν ο φασισμός εφαρμοστεί προκαλεί αναπόφευκτα μαζικό θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το γόνιμο έδαφος του φασισμού είναι η οικονομική κρίση. Όταν το άτομο δεν έχει ένα μισθό που να είναι αρκετός για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του τότε οι απόκληροι της κοινωνίας πολλαπλασιάζονται και εκεί ο φασισμός παρουσιάζεται ως μια πραγματική εναλλακτική λύση από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Ο στόχος φυσικά είναι να κερδηθούν οι εκλογές ώστε οι φασίστες να έχουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν στην μάζα του κόσμου χρησιμοποιώντας μια απλή και δημαγωγική ρητορική. Ο τρόπος με τον οποίο ο φασισμός συνήθως παρουσιάζεται είναι πως πρόκειται για μια πραγματική εναλλακτική λύση και ισχυρίζεται πως δεν είναι ούτε κόμμα της αριστεράς, ούτε της δεξιάς. Αυτό είναι κάτι που λειτουργεί μόνο σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης που ο κόσμος νιώθει πλήρως απογοητευμένος από το υπάρχον πολιτικό καθεστώς. Επίσης, για όσους δεν έχουν πειστεί από τις απλές μεθόδους φασιστικής ρητορικής και πολιτικής κατήχησης χρησιμοποιούν μεθόδους λιγότερο λεπτές, όπως ο ξυλοδαρμός, οι ύβρεις, οι τραμπουκισμοί, η δημόσια περιφρόνηση κτλ.

Ο φασισμός δαιμονοποιεί διάφορες κοινωνικές μειονότητες. Στοχοποιούνται άτομα από διαφορετικά έθνη, από άλλες θρησκείες, με διαφορετική πολιτική στάση, με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό κτλ. Η στάση των φασιστών σε αυτά είναι ολοκληρωτική. Βία, ρητορική μίσους, αναφορά σε γκέτο και σε λύσεις τελικού αφανισμού. Ο φασισμός χρησιμοποιεί πάντα ιδιαίτερα σύμβολα αλλά και στοιχεία οπαδικής συμπεριφοράς όπως συνθήματα, πανομοιότυπα ρούχα κτλ Τα μέλη τους ξεχωρίζουν από την στερεότυπη συμπεριφορά και τους ιδιαίτερους χαιρετισμούς που εκτελούν πάντα με συνέπεια. Επίσης, διαθέτουν οργάνωση, πειθαρχία και συμπεριφορά στρατιωτική.

Όπως είπαμε ο φασισμός είναι μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη θεραπεία όταν η ασθένεια έχει εισχωρήσει και εξαπλωθεί στην κοινωνία. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένα εμβόλιο κατά του φασισμού: η αλληλεγγύη. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να πω είναι πως αν σαν λαός αναζητούμε προστάτες το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε καινούργιους τυράννους.

Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com

Αυτό που οι φασίστες μισούν πάνω απ’ όλα, είναι η ευφυΐα.
Miguel de Unamuno

Βιβλιογραφία: Φασισμός. Ιστορία και ερμηνεία, Emilio Gentile, Ιδιωτική Έκδοση
Τι είναι πραγματικά φασισμός; Ούβε Τιμ, Εκδ. Τροπή
Wikipedia

You may also like...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com