Ο φόβος της επιτυχίας

fovosep

Ναι ναι, το ξέρω ακούγεται παράλογο και φαίνεται παράλογο. Οι περισσότεροι θεωρούμε πως ο καθένας μας θέλει να είναι πετυχημένος αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Γιατί όμως ένα άτομο φοβάται την επιτυχία:

Την επιτυχία τη φοβόμαστε, όταν:

  1. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αποδεικνύει την αξία μας. Αν σκεφτόμαστε έτσι, αγχωνόμαστε τόσο πολύ να είμαστε πετυχημένοι που στο τέλος η αξία της επιτυχίας χάνεται. Δεν γίνεται να πετύχουμε σε όλα όσα κάνουμε, κάποια στιγμή θα αποτύχουμε είναι δεδομένο, είναι αδύνατο να είμαστε για πάντα στην κορυφή. Το να έχει ένα άτομο εσφαλμένη εικόνα για την επιτυχία ή απλά να φοβάται την αποτυχία, τον κάνει να λιμνάζει και να μην εξελίσσεται στη ζωή του.
  2. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία έχει μεγαλύτερες ευθύνες, περισσότερη δουλειά και προσπάθεια. Θεωρούμε λοιπόν πως θα απαιτήσουν από εμάς μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που δεν έχουμε ή πως δεν θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε τις ευθύνες που μπορεί να προκύψουν. Έτσι πιστεύουμε ότι το κόστος για την επιτυχία είναι υψηλό και πατάμε φρένο.
  3. Έχουμε την πεποίθηση, εσφαλμένα, ότι δεν αξίζουμε ή ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί για να πετύχουμε. Αυτό μας οδηγεί να σκεφτόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αποτύχουμε και συνεπώς να υποφέρουμε.
  4. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία θα προκαλέσει τον φθόνο των ανθρώπων γύρω μας και θα αλλοιώσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Έτσι για να μην χάσουμε κάποιες σχέσεις αρνούμαστε να πετύχουμε. Φυσικά αυτό δεν ισχύει αφού μια καλή σχέση δεν επηρεάζεται είτε από την επιτυχία, είτε από την αποτυχία.
  5. Πιστεύουμε ότι αν πετύχουμε το στόχο μας, θα χάσουμε το κίνητρο μας ή δεν πρόκειται να έχουμε κάτι που να αξίζει τόσο για συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να εξελισσόμαστε.

 

Ο φόβος της επιτυχίας βασίζεται σε λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της επιτυχίας και τις συνέπειες που θα έχει για εμάς στο μέλλον. Σε γενικές γραμμές αυτές οι πεποιθήσεις είναι λανθασμένες ή υπερβολικές και έχουν σχέση με μια κακή εμπειρία που είχαμε σε κάποια στιγμή της ζωή μας και μας δημιούργησε την πεποίθηση πως πάντα έτσι θα γίνονται τα πράγματα. Έτσι δεν θέλουμε να εκτεθούμε σε μελλοντικά προβλήματα ή πόνο και αποφεύγουμε την επιτυχία. Συχνά το άγνωστο φαντάζει απειλητικό και μας κάνει να νιώθουμε πως δεν θα έχουμε κανένα έλεγχο του εαυτού μας στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα θα είναι αυτός ο φόβος να γίνει εμπόδιο στο να αυξήσουμε τα επιτεύγματά μας και θα μας οδηγήσει σε τέλμα. Πιστεύουμε ότι αν δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, επειδή έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε, θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα για να αποφύγουμε μερικά από τα δεινά που έχουμε βιώσει. Αυτή η σκέψη είναι απολύτως λάθος. Το σήμερα δεν είναι το ίδιο όπως στο παρελθόν. Κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι νέο που μας κάνει έστω και ελάχιστα διαφορετικούς από το χθες. Αν σήμερα κάνουμε κάτι πετυχημένα, που στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να το καταφέρουμε, είναι απλά γιατί σήμερα μπορούμε να το κάνουμε και όχι πριν.

 


Το Κλειδί της Σκέψης -www.tokleidi.com

 

Ήδη έχεις όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την επιτυχία,
αν τα αναγνωρίσεις, τα διεκδικήσεις, τα αναπτύξεις και τα χρησιμοποιήσεις.
Zig Ziglar

Βιβλιογραφία: Η επιτυχία, Ναπολέων Χίλλ – Kλέμεντ Στόουν, Εκδ. Στερέωμα
Η ψυχολογία της επιτυχίας, Γουίλιαμ Ατκινσον, Εκδ. Κονιδάρης

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com