10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να φτάσετε στο στόχο σας! – Α Μέρος

10logoi

Πριν πούμε τους λόγους για τους οποίους ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται, είναι απαραίτητο να ορίσουμε τι είναι »ο στόχος». Στόχος είναι η απόφαση να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή έχετε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και πότε. Οι ακόλουθοι λόγοι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, γιατί μην φτάσετε στο στόχο σας:

1. Δεν είναι ο στόχος σας

Το αφεντικό σας, η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, η σχέση σας μπορεί να έχουν δημιουργήσει ένα στόχο που να έχετε και εσείς μερίδιο για να επιτευχθεί. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι προσωπικός σας στόχος. Πρόκειται λοιπόν για έναν «ξένο» στόχο. Ένας προσωπικός στόχος χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη προσωπική επιθυμία. Η έλλειψη της επιθυμίας, στερεί συνήθως το κίνητρο και το πάθος για την επίτευξη του στόχου.

2. Ο στόχος είναι διαφορετικός από τις προσωπικές σας αξίες

Ο καθένας έχει το δικό του σύστημα αξιών που έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη καριέρα και πρέπει να καταπατήσετε κάποιες αξίες σας αυτό δημιουργεί μια έντονη εσωτερική σύγκρουση. Αυτό σας αποδυναμώνει και σας βάζει σε αναρώτηση για τις επιλογές σας. Καλό θα ήταν να θέσετε ένα στόχο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύστημα αξίων σας.

3. Είναι ο στόχος σας ρεαλιστικός;

Υποστηρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να θέτετε υψηλούς στόχους στη ζωή σας. Αλλά φυσικά να είναι όσο πιο ρεαλιστικοί γίνεται. Αφού αν είναι ρεαλιστικοί έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν. Για παράδειγμα, έχω θέσει στον εαυτό μου ως στόχο να μάθω ένα μουσικό όργανο και να παίζω μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Το να μάθω ένα μουσικό όργανο είναι ρεαλιστικό αλλά το να παίξω μέσα σε δύο χρόνια στην Φιλαρμονική της Βιέννης, ακόμη και αν ήμουν μεγάλο ταλέντο, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

4. Ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος

Ένας σημαντικός στόχος για πολλούς αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποτυχία. Επειδή ένας τόσο σημαντικός στόχος ενέχει τον κίνδυνο να πάρει πάρα πολύ χρόνο και έτσι να χαθούν τα όποια κίνητρα. Η καλύτερη λύση θα ήταν να σπάσει ο μεγάλος στόχος σε πολλούς μικρότερους και κάθε φορά να πετυχαίνουμε και έναν που θα μας φέρνει πιο κοντά στην τελική επίτευξη του μεγάλου μας στόχου.

5. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις σας

Όσο περισσότερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας τις δυνάμεις και τα ταλέντα σας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων.
Ως παράδειγμα θα αναφέρω δύο φίλους που θέλανε να συμμετέχουν σε ένα τουρνουά Beach Volley. Ο ένας ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και είχε και γνώση του αθλήματος. Ενώ ο δεύτερος ήταν σε καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν είχε γνώση του αθλήματος. Ως ζευγάρι στο τουρνουά ο ένας εμπόδιζε τον άλλον να αναπτύξει πλήρως το ταλέντο του αφού έκανε λάθη και δεν άκουγε τον συμπαίκτη του που ήταν πιο έμπειρος.

συνεχίζεται…


Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com

Βιβλιογραφία: Πέρα από την αποτυχία, John Maxwell, Εκδ. Κλειδάριθμος

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com