Λογοκρισία

censura

Λογοκρισία ονομάζουμε τον έλεγχο του λόγου αλλά και όλων των μορφών έκφρασης. Συνήθως (όχι πάντα) είναι κρατική παρέμβαση που απαγορεύει την ελεύθερη άσκηση της έκφρασης. Η ελευθερία του λόγου ακόμη και στην σημερινή δημοκρατική κοινωνία λογοκρίνεται. Το ΕΣΡ απαγορεύει στα ΜΜΕ να αναπαράγουν εικόνες εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας των ταλαιπωρημένων πολιτών από την δημοσιονομική προσαρμογή. Σε εποχές λογοκρισίας ο δημόσιος ελεύθερος λόγος και οποιοδήποτε μέσο γραπτής ή άλλης πληροφόρησης, σε όλες της τις μορφές (μια ταινία, ένα τραγούδι, ένα βιβλίο κτλ ) ελέγχονται και επαναδιατυπώνονται ή απαγορεύονται από την επιτροπή λογοκρισίας.

Ο δέκατος πέμπτος αιώνας σημαδεύτηκε από κοσμοϊστορικά γεγονότα. H πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η ανακάλυψη της Aμερικής, το τέλος του Μεσαίωνα και η αρχή της Αναγέννησης. Πλήθος εφευρέσεων έρχεται να βοηθήσει την πρόοδο της ανθρωπότητας, μέσα σε αυτά και η τυπογραφία που είναι το κύριο μέσο που επέτρεπε στις απόψεις και στις ιδέες να γνωστοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα προσπερνώντας το εμπόδια της απόστασης. Η τυπογραφία γίνεται ένας εχθρός αλλά και ένα όπλο ταυτόχρονα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, όχι μόνο πολιτικά αλλά και θρησκευτικά. Οι πρώτοι κανόνες λογοκρισίας, χρονολογούνται από το 1502 και επιβάλλονται από την Καθολική Εκκλησία αλλά και από Μονάρχες της εποχής, αν και ο Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από πιο βίαιες μορφές λογοκρισίας. Δημιουργήθηκε κατάλογος των απαγορευμένων βιβλίων που χρησιμοποιήθηκε από τα δικαστήρια της Ιεράς Εξέτασης και ένα βιβλίο τυπωνόταν μονάχα αν έπαιρνε άδεια εκτύπωσης.

Σήμερα σε όλη την Ευρώπη η ελευθέρια προστατεύεται από τους νόμους και από το σύνταγμα. Βέβαια ανά τον κόσμο υπάρχουν περιστατικά λογοκρισίας όπως η Κίνα και η περιορισμοί που έχει επιβάλλει στο διαδίκτυο. Το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα αλλά και η Κούβα είναι χώρες που η λογοκρισία υπάρχει ακόμη. Σε ερευνά για την ελευθερία του τύπου που έγινε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η χώρα μας κατετάγη στην 71η θέση σε σύνολο 179 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2010 η Ελλάδα ήταν στην 70η θέση για την ελευθερία του τύπου ενώ το 2009 ήταν στην 35η θέση. Ο τύπος στην χώρα μας δεν είναι ελεύθερος αλλά περιορισμένος και στενά συνδεδεμένος με την κυβέρνηση και με συμφέροντα ισχυρών οικονομικών παραγόντων του τόπου μας. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην Ελλάδα ο τύπος φαίνεται να είναι πιο περιορισμένος σε σύγκριση με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μοζαμβίκη, τη Σιέρα Λεόνε, τη Βοσνία και τη Μολδαβία.

Σε ένα γενικό πλαίσιο οι δημοκρατικές χώρες σέβονται περισσότερο την ελευθερία του λόγου (αν και προσπαθούν να την ελέγξουν) και προσπαθούν να αποφευχθεί η λογοκρισία αλλά και η διάδοση όλων των μορφών λογοκρισίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπεται εντός ορισμένων ορίων ο έλεγχος της ελευθερίας της έκφρασης, για παράδειγμα ορισμένα ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ενηλίκους (λόγω γλώσσας ή εικόνων που δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά) να μεταδίδονται σε χρόνο που δεν υπάρχουν παιδιά στους δέκτες άλλα και με ειδική σήμανση ως ακατάλληλο.

Περιπτώσεις λογοκρισίας και φίμωσης της ελευθερίας του λόγου στον κόσμο υπάρχουν πολλές. Στην Ελλάδα της κρίσης η ελεύθερη και αμερόληπτη ενημέρωση είναι μια ουτοπία. Αξιοκρατία, Ενημέρωση, Δημοκρατία, Ελευθερία, Πρόνοια, Κοινωνική Συνοχή, Υγεία, Εργασία, Δικαιώματα Πολιτών ακούγονται σαν λέξεις δίχως νόημα. Η ζωή μας, η αξιοπρέπεια μας, τα δικαιώματα μας καταλύονται. Ως πότε άραγε;

Παλέψτε για να ξαναδώσουμε τα φώτα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού στον κόσμο. Έχουμε πλούσιο παρελθόν, ας δημιουργήσουμε πλούσιο παρόν και μέλλον.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
Ισοκράτης

Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός.
Albert Camus

Βιβλιογραφία: Όψεις Λογοκρισίας στην Ελλάδα, Συλλογικό, Εκ. Νεφέλη
Περί Λογοκρισίας, Τζ. Μ. Κούτσυ, Εκ. Πατάκης
Wikipedia

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com