Ευτυχία… Στάση ζωής

happy-stasi

Το λεξικό λέει ότι η ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας. Ο ορισμός της μας δείχνει πως η ευτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικά πράγματα αλλά και μας δηλώνει πως μπορούμε να  είμαστε ευτυχείς μόνο λίγα λεπτά ή στιγμές στη ζωή μας και η υπόλοιπη ζωή μας να είναι αδιάφορη ή άσχημη. Βεβαία και η πεποίθηση που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για την ευτυχία στην εποχή μας έχει να κάνει με την υλική ευμάρεια, τα υλικά αγαθά, τα κοινωνικά αξιώματα, τη δόξα, ενώ πολλοί πιστεύουν πως οι πλούσιοι άνθρωποι είναι και ευτυχισμένοι. Έτσι αν αυτά για κάποιο λόγο χαθούν, χάνεται και η ευτυχία τους.

Ευτυχώς υπάρχουν και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτήν την σκέψη και πιστεύουν ότι μπορούν να είναι ευτυχείς για πάντα εάν υιοθετήσουν μια προδιάθεση προς την ευτυχία. Σε αυτούς ανήκω και εγώ. Δεν εννοώ να αγνοήσετε την πραγματικότητα και να ζήσετε σε έναν φανταστικό κόσμο αλλά να βρείτε στην ζωή σας τις μικρές πηγές της ευτυχίας σας. Το να θες να είσαι ευτυχισμένος είναι το κλειδί για να είσαι ευτυχισμένος. Όλοι σίγουρα γνωρίζουμε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δουν τη ζωή θετικά αλλά και άλλους που βλέπουν μόνο τα αρνητικά στη ζωή τους. Οι μεν ορισμένες φορές μοιάζουν να πάσχουν από μια ανίατη αισιοδοξία (το παθαίνω κ εγώ) και οι δεν μοιάζουν να ζουν μια πολύ δύσκολη ζωή.

Προσωπικά πιστεύω, ότι η ίδια η ευτυχία είναι πάνω από τα γεγονότα. Η ευτυχία για μένα είναι μια κατάσταση ισορροπίας που δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το τι συμβαίνει έξω. Αν έχουμε μια καλή σχέση με τον εαυτό μας, αν νιώθουμε καλά με τον τρόπο που επιλέξαμε να ζούμε και αν διατηρούμε μια θετική προσέγγιση στα γεγονότα, με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσουμε μια αίσθηση πληρότητας, ολοκλήρωσης και μια αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό πράγμα. Το να βιώσετε δύσκολες καταστάσεις στην πορεία της ζωής σας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το να μάθετε πράγματα από αυτές και να μην μεμψιμοιρείτε είναι μια επιλογή που θα σας φέρει κοντά στην ευτυχία.

Αν νιώθετε ευτυχής δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτό που αισθάνεστε αλλά και κανείς δεν μπορεί να μετρήσει το πόσο ευτυχής είστε. Όταν αισθάνεστε βαθιά χαρούμενοι, είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθεί αντικειμενικά η χαρά σας, διότι δεν υπάρχουν αριθμοί που εκφράζουν πιστά μια εσωτερική αίσθηση. Δεν υπάρχει ακριβής δείκτης ευτυχίας ή δυστυχίας. Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν ασχοληθεί με αυτό και ακόμη και σήμερα αποτελεί για αυτές ένα πραγματικό πρόβλημα. Κανείς δεν έχει εφεύρει μια πλακέτα μέτρησης που με απόλυτη ακρίβεια να αντανακλά μια κατάσταση του νου, γιατί ο τρόπος που ένα άτομο αισθάνεται είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα και όλα αυτά που είναι υποκειμενικά είναι συχνά αναξιόπιστα, χωρίς λογική, κάπως αντιφατικά και συχνά αόριστα.

Αν σκεφτείτε ότι η ευτυχία εξαρτάται από τη στάση σας απέναντι στη ζωή και όχι με τα πραγματικά περιστατικά που συμβαίνουν στην ζωή σας, τότε μπορείτε να ορίσετε την ευτυχία ως μόνιμη ισορροπία θετικής διάθεσης και ικανοποίησης. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να είναι πάντα ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους ή δεν μπορούν να αρκεστούν σε αυτό για να βιώσουν την ευτυχία. Έτσι η διάθεσή τους άρα και η ευτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικά γεγονότα και από υλικά αγαθά όπως έλεγε και το λεξικό. Το μόνο που μπορώ να πω σε αυτά τα άτομα είναι πως όπως σε όλες τις ανθρώπινες ψυχολογικές διεργασίες, έτσι και το να είσαι ευτυχισμένος είναι μια κατάσταση που αφορά μόνο τους εαυτούς σας. Πρέπει να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα, να ξέρετε τι θέλετε από την ζωή σας και να είστε σε θέση να καταβάλλετε τις απαραίτητες προσπάθειες για να το αποκτήσετε. Θέστε τους στόχους σας και ανταποκριθείτε σε αυτούς για το δικό σας καλό.

Η στάση του να είναι ευτυχισμένος εκδηλώνεται μέσα μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής και μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής μας με το κεφάλι ψηλά. Όσοι μπορούν να το κάνουν αυτό θα αισθανθούν πιο ευτυχισμένοι από ότι αισθάνεται ένα άτομο που νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του και ζει διαρκώς γκρινιάζοντας και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο παρελθόν.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Αν η ευτυχία σου εξαρτάται από το τι κάνει κάποιος άλλος,
τότε υποθέτω ότι έχεις πραγματικά πρόβλημα.
Richard Bach

Βιβλιογραφία: Η ψυχολογία της ευτυχίας, Ρόμπερτ Νατζέμυ, Εκδ. Αρμονική ζωή
Η τέχνη να είσαι ευτυχισμένος Άρθουρ Σοπενχάουερ, Εκδ Γνώση
Wikipedia

You may also like...

1 Response

  1. 18 Μαρτίου 2014

    […] From: ToKleidi […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com