Αντιμέτωποι με την κρίση

lero

Η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν φαίνεται να είναι μια προσωρινή κατάσταση. Φαίνεται πως οι οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν υποδεικνύουν βελτίωση της κατάστασης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας να προσαρμόσουμε την νοοτροπία μας στις νέες συνθήκες. Αλλά πώς να το κάνουμε; Σε αυτό το άρθρο θα προτείνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση της στην χώρα το 2008 και εν έτη 2013 είναι ακόμη εδώ, τα νέα δεν είναι θετικά για την Ελλάδα. Η ανεργία, η φτώχεια και άλλα δεινά που έφερε στην χώρα η κρίση δεν θα μας αφήνει να δούμε ένα φως στην άκρη του τούνελ. Είναι πολύ πιθανό ότι κατά τους πρώτους μήνες ή χρόνια της κρίσης, πολλοί άνθρωποι να πίστευαν ότι αργά ή γρήγορα, η ύφεση θα τελειώσει και όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός άμυνας του εαυτού μας για να μην ασχοληθεί ενεργά με την αλλαγή στάσης στην ζωή του.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση που μας αναγκάζει με βιαιότητα να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας. Θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση να μετασχηματίσουμε την ζωή μας ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις. Θα πρέπει να θέσουμε νέους στόχους, να αλλάξουμε ακόμη και επαγγελματική σταδιοδρομία ώστε να αφήσουμε πίσω μας την ύφεση και την ανεργία. Το να θρηνούμε για τους χαμένους παραδείσους μας κάνει να αναλώνουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας σε κάτι που δεν θα κάνει καλύτερο το παρόν και το μέλλον μας. Θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την νοοτροπία μας το συντομότερο δυνατόν ώστε να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τις πραγματικές μας δυνατότητες. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια μονομαχία προς την ίδια την φύση της κρίσης.

Μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και περαιτέρω επεξεργασία αφού στην διάρκεια της είναι πιθανό να προκύψουν συναισθήματα όπως ο θυμός, η αρνητικότητα, η απογοήτευση κτλ. Θα πρέπει να αποδεχθείτε και να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να διεκπεραιώνετε αποτελεσματικά και τους στόχους σας. Σε καμία περίπτωση μην μένετε αδρανείς και βουλιαγμένοι στο καταφύγιο του καναπέ σας. Χρησιμοποιήστε την ίδια την οργή ως κινητήρια δύναμη για προσωπική αλλαγή και για την επίτευξη των στόχων σας. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να κινητοποιηθείτε θετικά. Είναι η ώρα να επαναπρογραμματίσετε το μυαλό σας, να εγκαταλείψετε τους φόβους σας και να δημιουργήσετε νέες ευκαιρίες, να δείτε ποιοι πραγματικά είσαστε και να ξεκινήστε δυναμικά να διεκδικήστε μια καλύτερη ζωή. Πολλοί άνθρωποι άλλαξαν επάγγελμα και επαγγελματικό προσανατολισμό, βρήκαν δεξιότητες τους που δεν ήξεραν πως είχαν και τόλμησαν να αλλάξουν την ζωή τους. Επέδειξαν δηλαδή ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση. Με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα μιλάμε για την ικανότητα που έχουν κάποιοι άνθρωποι να αντέχουν χωρίς να σπάνε σε δύσκολες καταστάσεις και τελικά μέσα από αυτές τις καταστάσεις να εξελίσσονται ή και να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση χωρίς ψυχολογικές φθορές. Το να είμαστε αντιμέτωποι με την κρίση είναι μία πρόκληση για την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Για να αντιμετωπίσουμε τόσες περίπλοκες κατάστασης που μας περιτριγυρίζουν όπως η ανεργία, η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας μετά το πέρας των σπουδών, η υποστήριξη μιας οικογένεια με λίγους πόρους πρέπει έχουμε πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας. Βέβαια με τόσο αρνητισμό να μας κατακλύζει είναι εύκολο να δει κάποιο άτομο τα πάντα μαύρα. Και δυστυχώς μερικά άτομα εξαιτίας του αρνητισμού πέφτουν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης. Οι άνδρες, ιδίως, μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρές τάσεις αυτό-ενοχοποίησης και να νιώθουν ανεπαρκείς, ανάξιοι κτλ επειδή έχασαν την εργασία τους ή αμείβονται λιγότερο από την σύζυγό τους.

Όλοι μας θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις δικές μας ικανότητες και να κάνουμε ένα είδος προσωπικού ελέγχου των δεξιοτήτων και των ορίων μας. Είναι σημαντικό επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα (οικογένεια, φίλους, γνωστούς) για να πάρουμε συμβουλές και να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες καριέρας. Χωρίς να ξεχνάμε τη σημασία της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης που είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να δημιουργήσουμε νέους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Δύο είναι τα αποτελέσματα κάθε κρίσης: Δυσκολίες και ευκαιρίες.

Βιβλιογραφία : Εγχειρίδιο επιβίωσης στην κρίση, συλλογικό έργο, Εκδ Ολιστική Αρμονία
Οδηγός επιβίωσης στην οικονομική κρίση, Αγκίλ Λουπέσκου, Εκδ Loupeskou

You may also like...

1 Response

  1. 21 Μαρτίου 2014

    […] From: ToKleidi […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com