Η αξία της κρίσης

positiva

Κρίση είναι η απειλή και η αστάθεια που σχετίζονται με οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, οικολογικά, ψυχολογικά, προσωπικά και άλλα προβλήματα της κοινωνίας ή και του ατόμου. Κρίση σημαίνει διακοπή, αλλαγή, μετάλλαξη στην ανάπτυξη μιας διαδικασίας, η οποία μπορεί να είναι σωματική, πνευματική, ψυχική κτλ. Η κρίση σηματοδοτεί το τέλος του παλιού και την αρχή για κάτι καινούργιο.

Οι προσωπικές κρίσεις είναι επώδυνες, αλλά είναι και αυτές που αυξάνουν την πιθανότητα η ζωή μας να αλλάξει και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Οι κρίσεις στα διάφορα στάδια της ζωής μας είναι αναπόφευκτες και πρέπει να γίνονται δεκτές θετικά, η αποδοχή είναι ο κινητήρας για να οικοδομήσετε μια νέα ζωή. Η ζωή είναι μια αέναη κατάσταση αβεβαιότητας. Όταν βιώνουμε μια κρίση μοιάζει σαν να περπατάμε πάνω σε τεντωμένο σχοινί και προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε κάθε μας βήμα. Μια κρίση είναι ένα σταυροδρόμι, ένα εμπόδιο στον τρόπο ζωής που κάνουμε ως εκείνη την στιγμή και απαιτεί από εμάς να αλλάξουμε πορεία, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Οι περισσότερες υπαρξιακές κρίσεις μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και τις αξίες μας. Αλλά υπάρχουν και απρόσμενες κρίσεις, όπως ένα δυσάρεστο νέο, το τέλος μιας σχέσης, μια σοβαρή ασθένεια, ο θάνατος ή ότι νομίζετε εσείς πως διαταράσσει την ισορροπία της ζωής σας. Μια κρίση μπορεί να προκαλέσει ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα, θλίψη ή κατάθλιψη ή οποιαδήποτε άλλη »αναπηρία» που δεν επιτρέπει την κανονική συνέχιση της ζωής ενός ατόμου. Οδυνηρές κρίσεις εκτός από άγχος, απόγνωση και άλλα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και σωματικά συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, στον ύπνο και στη συγκέντρωση.

Παρά το γεγονός ότι η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα, οι άνθρωποι προσκολλώνται στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας και είναι αρνητικοί στις αλλαγές και ειδικά τις απροσδόκητες. Όλοι κάποια στιγμή είχαμε προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν λόγω απρόβλεπτων και δύσκολων γεγονότων. Οι αλλαγές, η θλίψη, ο πόνος είναι μέρος της ζωής που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε και λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να δουν το καλό πίσω από όλα αυτά τα κακά. Πρέπει να έχουμε την διάθεση να δούμε τη δυνατότητα της αλλαγής, της ανάπτυξης και να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού μας που αποκαλύπτονται σε περιόδους κρίσης.

Αποδεχτείτε τον πόνο και κατανοήστε πως απαιτείται χρόνος για να τον αφομοιώσετε και να τον ξεπεράσετε. Στο τέλος θα ανακαλύψετε τη δύναμη που αποκτήσατε ξεπερνώντας τον. Η εμπειρία του πόνου σε μια κρίση δεν είναι μεταβιβάσιμη. Είναι μια απόλυτα προσωπική εμπειρία και είναι αδύνατον να την μοιραστείτε με τον άλλον. Όμως η υποστήριξη από τους άλλους μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της αποδοχής και τη δυνατότητα αλλαγής.

Ο πόνος θα σας βοηθήσει να διακρίνετε τις πραγματικές αξίες της ζωής σας. Επειδή μερικές φορές ζούμε χωρίς να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, μια κρίση και η δυσκολία και ο πόνος που προκαλεί, αυξάνει την ευαισθησία σας και κατανοείτε την αξία που έχουν οι άνθρωποι και τα πράγματα γύρω σας. Οι κρίσεις είναι στιγμές χάους μέσα στην προγραμματισμένη από εμάς καθημερινότητα. Αυτές οι κρίσεις είναι απαραίτητες στην ζωή μας για να βελτιωθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι το να είσαι στάσιμος και προγραμματισμένος δεν είναι πάντα το καλύτερο. Είναι καλύτερο να προχωρήσουμε στο μέλλον, να κάνουμε αλλαγές, να μάθουμε νέα πράγματα και να πούμε αντίο στον παλιό μας εαυτό δημιουργώντας μια νέα βελτιωμένη έκδοση.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Βιβλιογραφία : Εγχειρίδιο επιβίωσης στην κρίση, συλλογικό έργο, Εκδ Ολιστική Αρμονία

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com