Ελληνική Φιλοσοφία

filosofoi

Η Ελληνική φιλοσοφία (ή Κλασική φιλοσοφία) ονομάζεται ο φιλοσοφικός στοχασμός που αναπτύχθηκε στον Ελλαδικό χώρο. Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, κύριοι εκπρόσωποι της Ελληνικής φιλοσοφίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον δυτικό πολιτισμό.

O Σωκράτης (470 έως 399 π. Χ.) δεν έγραψε ούτε μία λέξη. Τα λεγόμενα του έγιναν γνωστά μέσα από τα γραπτά του Πλάτωνα (428 έως 347 π. Χ.) που ήταν μαθητής του. Η φιλοσοφία του Σωκράτη αφορά κυρίως την ηθική και την δεοντολογία. Ο Σωκράτης ήταν ένας καλός δάσκαλος γιατί δε δίδασκε αλλά συζητούσε. Προσπαθούσε να έρθει σε γνώση των ηθικών αξιών μέσα από ερωτήσεις που έκανε προσποιούμενος τον αμαθή ή τον αδαή. Προσπαθούσε να φτάσει στην αλήθεια μέσα από αλιευτικές και ειρωνικές ερωτήσεις προς τον συνομιλητή του, αυτή η μέθοδος, ονομάστηκε μαιευτική. Λένε ότι η μητέρα του Σωκράτη ήταν μαμή αλλά και ο ίδιος παρομοίαζε την τεχνική του αυτή με την τέχνη της μαμής. Θεωρούσε καθήκον του να βοηθήσει τον συνομιλητή του να »γεννήσει» την ορθή γνώμη. Ήταν πεπεισμένος ότι ο άνθρωπος είναι σοφός αν και ο ίδιος παραδεχόταν πως δεν γνώριζε τίποτα. Υποστήριζε πως δεν αξίζει να ζει κανείς χωρίς σκέψη και πως η ηθική είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Ήταν ένας άνθρωπος που τον μισούσε και τον φοβόταν όποιος δεν ήταν ειλικρινής. Ο Σωκράτης ήταν πάντα καυστικά ειλικρινής και οι αντικαθεστωτικές, για την εποχή, πολίτικες ιδέες του τον έκαναν να έχει αρκετούς εχθρούς. Καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς και τις διαφθοράς της νεολαίας με τις φιλελεύθερες ιδέες του. Αν και ήταν σε θέση να αρνηθεί αυτές τις ιδέες και να σώσει τον εαυτό του, επέλεξε να πεθάνει πιστός στις αρχές του.

Ο Πλάτων, επηρεασμένος από το θάνατο του Σωκράτη, έφυγε από την Αθήνα. Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και ίδρυσε την Ακαδημία, ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην επιστημονική έρευνα και τη φιλοσοφία. Ένας από τους μαθητές του ήταν ο Αριστοτέλης. Η σκέψη του Πλάτωνα αλλά και η σκέψη του Σωκράτη εκτίθεται στους περίφημους διαλόγους του όπου υπάρχει πάντα η μορφή του Σωκράτη είτε ως συνομιλητή είτε απλά ως παρευρισκόμενο στο χώρο. Ο Πλάτωνας έκανε διάκριση της πραγματικότητας σε υλική και ιδεατή. Ο Πλατωνισμός βασίζεται στην πεποίθηση της αμετάβλητης και αιώνιας πραγματικότητας, ανεξάρτητα από τα κοσμικά πράγματα. Πίστευε στην ύπαρξη απόλυτων τιμών που περιπλέκονται σε ένα αιώνιο κόσμο. Δίδαξε στους ανθρώπους πώς να ανυψώνονται από τον αισθητό κόσμο, με τα εφήμερα και τα υλικά, προς τις αιώνιες ιδέες και την σκέψη, που απελευθερώνουν την ψυχή από τα δεσμά της ύλης και των αισθήσεων. Η μέθοδος του Πλάτωνα για την προσέγγιση της γνώσης ήταν η διαλεκτική. Διάλογοι που προσπαθούν να αναζητήσουν την αλήθεια μέσω της λογικής και της διαίσθησης.

Ο Αριστοτέλης (384 έως 322 π. Χ.) ήταν μαθητής του Πλάτωνα. Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας που έβαλε τα θεμέλια της δυτικής πνευματικής ιστορίας. Σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα επί 20 χρόνια και αργότερα έγινε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Μακεδονία. Ίδρυσε δική του ακαδημία που αποκαλούταν Λύκειο και θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών πανεπιστημίων. Είχε πολύ μεγάλη γνώση της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της ζωολογίας, της βοτανικής, της ψυχολογίας, της πολιτικής, της ηθικής, της λογικής, της μεταφυσικής και της ρητορικής. Εφηύρε το σύστημα για τη μελέτη της τυπικής λογικής που ονομάζεται Συλλογιστική και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους επιστήμονες του δέκατου ένατου αιώνα. Οι θεωρίες του εξακολουθούν να συζητιούνται και σήμερα στη σύγχρονη φιλοσοφία.

Σίγουρα μια μικρή αναφορά σε τρεις από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του κόσμου. Επιστήμες και ολόκληρα φιλοσοφικά ρεύματα στηρίχθηκαν στις θεωρίες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στο μέλλον θα ακολουθήσουν άρθρα πρακτικής εφαρμογής της φιλοσοφίας σε σύγχρονα προβλήματα της ζωής μας. Γιατί καμιά φορά το πρόβλημα φαίνεται καινούργιο αλλά η λύση του υπάρχει χιλιάδες χρόνια πίσω…

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

«Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.» Σωκράτης
Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά.

«Αιτία ελομένου θεός αναίτιος.» Πλάτωνας
Ο θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία επιλογής.

«Ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας.» Αριστοτέλης
[το Ελληνικό γένος] ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο

Βιβλιογραφία: Σωκράτης Πλάτων και Αριστοτέλης, Μπέρτραντ Ράσελ, Εκδ. Αρσενίδης
Wikipedia
Gnomikologikon.gr

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com