Ο Ενήλικας Πινόκιο

MohawkPinocchio

Ως παθολογικοί ψεύτες ονομάζονται τα άτομα που λένε ψέμματα αλλά με τον καιρό χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας και καταλήγουν να τα πιστεύουν ως αληθινά. Για τα άτομα αυτά το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση τους και λένε ψέμματα ακόμη και όταν δεν έχουν κάποιο εμφανές συμφέρον. Αν και ο όρος δεν είναι μια επίσημη κλινική διάγνωση ψυχικής διαταραχής, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά εμφανίζουν μια αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας αφού επιλέγουν να ζουν μια ψεύτικη ζωή. Ο παθολογικός ψεύτης υποφέρει πραγματικά από ένα παθολογικό σύνδρομο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να περιγραφεί ως ψυχοπαθης. Είναι πιθανόν να ενεργεί δόλια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων.

Το άτομο που έχει αυτό το πρόβλημα θα αλλάζει την ιστορία που σας έχει πει καθώς θα τον ρωτάτε ορισμένες λεπτομέρειες και στο τέλος αυτά που θα σας λέει θα αρχίσουν να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα πράγματα που σας είχε πει στην αρχή. Ο άνθρωπος που είναι παθολογικός ψεύτης θα πει ψέμματα και για την πιο απλή αλήθεια. Αυτά τα μικρά ή μεγάλα ψέμματα που λένε αυτά τα άτομα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους. Οι παθολογικοί ψεύτες δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το »κακό» που κάνουν επειδή ζουν στο δικό τους κόσμο. Αν αμφισβητηθούν ή κατηγορηθούν από κάποιον θα δράσουν αμυντικά και ίσως και επιθετικά, και θα υπερασπιστούν τα ψέμματά τους αδιαφορώντας για την αλήθεια.

Συνήθως πρόκειται για άτομα μοναχικά που μέσα στο ψέμα τους αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κοινωνικών ατόμων, που χρησιμοποιούν το ψέμα για να αυξήσουν την δημοτικότητα τους. Ο σκοπός του παθολογικού ψεύτη και στις δύο περιπτώσεις είναι η πιο εύκολη κοινωνικοποίηση αλλά και το να κάνει πιο ελκυστική τη ζωή του.

Οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι είναι παθολογικοί ψεύτες είναι πολλοί και συγκεχυμένοι. Πιο κύρια θεωρείται η χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτών των ανθρώπων και η διαρκής αίσθηση που έχουν πως πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι η έλλειψη επιτυχίας και ικανοποίησης από την ζωή τους, αλλά και η εγωιστική νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων να πάρουν αυτό που θέλουν πέρα από ηθικούς κώδικες και αξίες.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ενδεδειγμένη συμπεριφορά προς έναν παθολογικό ψεύτη. Αν σας είναι συμπαθής, δεχθείτε το πρόβλημα του. Αν σας είναι δύσκολο και νιώθετε πως σας κάνει κακό μείνετε μακριά από αυτό το άτομο. Επίσης δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πια στάση πρέπει να ακολουθήσετε προς το ψέμα που σας λέει το άτομο αυτό. Η ειλικρίνεια και η αλήθεια μπορεί να τους «ξυπνήσει» και να τους κάνει να προσπαθήσουν να κόψουν τα ψέματα, αλλά μπορεί να τους κάνει επιθετικούς και να τους προκαλέσει μεγάλη ψυχική αναστάτωση ή ακόμη και ψυχολογικό τραύμα.

Δυστυχώς, για το ψέμα αυτό καθαυτό δεν υπάρχει φάρμακο. Η αντιμετώπιση της πάθησης αυτής χρειάζεται υπομονή, στήριξη, κατανόηση και αγάπη. Το άτομο αλλά και η οικογένεια του πρέπει να αποδεχθεί το πρόβλημα αλλά και την σοβαρότητα της κατάστασης και να ζητήσει βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο παθολογικός ψεύτης μπορεί να αντιμετωπίζει και άλλες πιο σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας και εκεί η βοήθεια του ειδικού κρίνεται αναγκαία.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Αυτός που θέλει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα
πρέπει να ξέρει αρκετά καλά τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα.
Μπαρούχ Σπινόζα

Βιβλιογραφία: Τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας, Κρις Θέρμαν, Εκδ. Καστανιώτης
Πάψε να ζεις με ψέματα, David Lieberman, Εκδ. Διόπτρα

You may also like...

4 Responses

 1. Ο/Η Χρήστος Κωτορένης λέει:

  Γνωρίζω ένα τέτοιο άτομο κ πραγματικά είναι τρομακτικό το πόσα ψέμματα μπορεί να πει την ημέρα για το κάθετι. Το χειρότερο δε, όταν «ξεσκεπάζεται» από τα γεγονότα, αμύνεται, όπως γράφετε κ στο άρθρο, με φωνές, διαπληκτισμούς, αλλά κ διαστρέβλωση της ίδιας της πραγματικότητας προκειμένου να «δικαιωθεί».
  Τόσο μεγάλη είναι η αρρώστια του, που ακόμα κ να βλέπει μπροστά του ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι καταστροφικός, συνεχίζει αλυσοδεμένος από τα ψέμματα του. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα «πάθος», όπως το ονομάζει χαρακτηριστικά η Εκκλησία, το οποίο φυσικά, όπως κ τα περισσότερα έχει την βάση του στον εγωισμό. Θεραπεία; Βοήθεια ενός ειδικού, όπως σωστά αναφερθήκατε, αλλά κ μετάνοια εσωτερική.

  • Ο/Η Το Κλειδί λέει:

   Σίγουρα όλοι έχουμε κάποιο γνωστό μας που χρησιμοποιεί το ψέμα από την υπερβολή ως την παθολογία. Στην περίπτωση που αναφέρετε μάλλον μιλάμε για παθολογία, αν και δεν είμαστε ειδικοί να κρίνουμε. Οπότε η στήριξη, η αγάπη και η προτροπή του να δει κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη. Η μετάνοια έρχεται πολύ αργότερα όταν πια το πρόσωπο καταστεί υγιές και είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα σφάλματά του.

 2. Ο/Η EimaiKaiEgwEdw λέει:

  ξέρω και εγώ ένα παιδί τέτοιο πραγματικά τι ψέματα μπορεί να φανταστεί δη περνάει ο νου σας για να φανταστείτε για να τον πιστέψουμε μπορεί να πάρει και την μάνα του τηλέφωνο και να κάνει ότι είναι ένας φίλος του και είναι μεγάλος σε ηλικία 24 χρόνον πραγματικά πιστεύω με αυτά που έχει γράψει το άτομο σε αυτό το άρθρο είναι ακριβώς ότι βλέπω δηλαδή έλεος τι μπορεί να σκεφτεί ένα τόσο δαιμόνιο μυαλό hhehehe

  • Ο/Η Το Κλειδί Της Σκέψης λέει:

   Εαν είναι φίλος σου και θεωρείς ότι ξεπερνάει τα όρια το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του πεις και να τον πείσεις ότι χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com