Απιστία

infidelity

Στο λεξικό ο όρος πίστη ορίζεται ως η βεβαιότητα για την αλήθεια ενός ισχυρισμού, ανεξάρτητα αν αυτή η βεβαιότητα είναι δικαιολογημένη ή όχι. Η πίστη στην πράξη είναι η ηθική δέσμευση που παρέχει μια εικόνα του εαυτού μας και δημιουργεί εμπιστοσύνη στους άλλους.

Η ηθική είναι μια ικανότητα του νου που αντανακλάται στην καθημερινή ζωή. Για να κυριολεκτήσουμε, είναι το σύνολο των κανόνων ή των αρχών που διέπουν ένα πρόσωπο σε σχέση με τον Θεό, την κοινωνία και τον εαυτό του. Η ηθική σχετίζεται με την ελευθερία, την ανθρώπινη δράση και καλύπτει όλες τις συνθήκες της ζωής του ατόμου. Η προσωπική ηθική του κάθε ατόμου είναι μια εσωτερική εντολή, μια συνειδητή και εκούσια απόφαση για μια συγκεκριμένη στάση απέναντι σε μια κατάσταση. Η ηθική δεν είναι όμοια σε όλες τις συνθήκες, αλλάζει, δεν είναι πάντα η ίδια επειδή δεν έχει καθολικά χαρακτηριστικά για την κοινωνία.

Βέβαια το θέμα της απιστίας ταλανίζει περισσότερο τα ζευγάρια. Συχνά βλέπουμε ή είμαστε άλλοτε θύματα και άλλοτε θύτες σε ερωτικές απιστίες. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει συνήθως με τύψεις να ζητάμε συμβουλές από φίλους και όχι μόνο. Δυστυχώς όλοι επιλέγουμε μόνοι μας το πεπρωμένο μας, αρά οι συμβουλές των άλλων δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων, αλλά χαρίζουν ανακούφιση. Η απιστία είναι από τις στιγμές της μεγάλης αναποφασιστικότητας, αφού το άτομο ασχολείται με τις εσωτερικές του αξίες αλλά προσπαθεί να μην χάσει και κεκτημένα της ζωής του. Το άτομο αποζητά την ισορροπία και τον όσο πιο ήρεμο τρόπο χειρισμού. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν το άτομο αποφασίσει να πράξει αντίθετα από τις αξίες του, το αποτέλεσμα θα είναι η μάχη με τον εαυτό του και η απώλεια της εσωτερικής ειρήνης. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ολοσχερής καταστροφή της εμπιστοσύνης και υπάρχει από κοινού θέληση, η σχέση μπορεί να ανακτηθεί. Η σχέση έχει διάφορα ναρκοπέδια και το ναρκοπέδιο της απιστίας είναι από τα πιο ισχυρά. Όποιος το διαβεί, πληρώνει το λάθος του με αρκετό πόνο αλλά και χαρίζει πόνο στον σύντροφό του. Όλα τα ζευγάρια περνούν δύσκολα στάδια και η εύκολη λύση της απιστίας μπορεί να καταλήξει σε έναν άσχημο χωρισμό. Η εμπιστοσύνη, η αγάπη, ο σεβασμός καταλύονται. Βέβαια συχνά μια απιστία κρύβει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα στο ζευγάρι που αν λυθεί θα βάλει σε νέα θεμέλια την σχέση.

Η σωστή πράξη για ένα άτομο ξεπερνά την δυαδική έννοια του καλού και του κακού και είναι στενά συνδεδεμένη με τις αξίες και την επικρατούσα ηθική της εποχής. Αυτή η διαρκής μάχη μεταξύ σχετικών και απόλυτων αξιών είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, αφού ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να αμφιταλαντεύεται για τις αποφάσεις του σε κάθε λεπτό της ύπαρξής του.

Το πρόβλημα με την απιστία είναι πως δημιουργεί πολύ κακό για το τίποτα. Το άτομο κοντράρεται με την ηθική και τις αξίες του και η συνείδηση είναι αυτή που προσπαθεί να επισκευάσει τα λάθη της και να φέρει ισορροπία στον ψυχικό κόσμο του ατόμου. Προσπαθήστε να πάρετε μια ήρεμη και συνειδητή απόφαση, το παρελθόν δεν αλλάζει. Ο άπιστος χάνει τον σεβασμό του εαυτού του και του συντρόφου του για κάτι συνήθως εφήμερο και περαστικό. Άλλωστε ο εαυτός μας είναι ο σκληρότερος δικαστής και μας επιβάλλει τις πιο βασανιστικές τιμωρίες.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Να θυμάστε ότι μια πετυχημένη σχέση εξαρτάται από δύο πράγματα:
1) Να βρεις τον σωστό άνθρωπο. 2) Να είσαι ο σωστός άνθρωπος.
Jackson Brown

Πηγές:

Wikipedia
Το ζευγάρι από την πίστη στην απιστία και μετά; Τζάνις Άμπραμς Σπρινγκ – Μίχαελ Σπρινγκ, Εκδ. Θυμάρι

You may also like...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com