Κρίση πανικού

panikos

Πάνω από το 4% του πληθυσμού της γης υποφέρει από κρίσεις πανικού. Στις γυναίκες η πάθηση είναι 2-3 φορές συχνότερη από ότι στους άντρες. Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (πχ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο – αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.

Η κρίση πανικού έχει συγκεκριμένη συμπτωματολογία που χαρακτηρίζεται από έντονη δυσφορία, πόνο στο στήθος παρόμοιο με τις καρδιακής προσβολής, χαμηλή πίεση του αίματος, τάση λιποθυμίας, έντονο φόβο, τρομακτική αίσθηση παράλυσης ή έλλειψη ελέγχου του σώματος και έντονος φόβος επικείμενου θανάτου. Από εκείνο το σημείο, το άτομο φοβάται ότι θα ξαναπάθει κρίση πανικού ή θα έχει χρόνια επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Προσπαθεί να αποφύγει οτιδήποτε που μπορεί να σχετίζεται με κοινωνικότητα, απαιτεί τη συνεχή παρουσία του συντρόφου ή του γονιού ή ενός πολύ στενού φίλου, και περιορίζει τις μετακινήσεις του εκτός σπιτιού. Αυτή η στάση του ατόμου δύναται να προκαλέσει οικογενειακές, και όχι μόνο, συγκρούσεις αφού πολλοί παρερμηνεύουν τα συμπτώματα του ασθενούς και τον θεωρούν δύστροπο, ιδιότροπο ή απαιτητικό.

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά και συχνά σχετίζονται με φόβους ή φοβίες του ατόμου.

Φόβος είναι το συναίσθημα που νιώθει ένα άτομο απέναντι σε κάποιο ερέθισμα που τον τρομάζει ή τον κάνει να αισθάνεται άσχημα και άβολα. Είναι ανάλογης έντασης με το ερέθισμα, έτσι αν το ερέθισμα που προκάλεσε φόβο μειωθεί ελαττώνεται και ο φόβος.

Η φοβία είναι μία φοβική αντίδραση σε ένα ερέθισμα που αντικειμενικά δεν προκαλεί φόβο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η φοβική αυτή αντίδραση παρουσιάζεται και με την σκέψη μόνο του ερεθίσματος.

Το άτομο που βρίσκεται υπό την επήρεια του φόβου νιώθει «ακρωτηριασμένο» και συναισθηματικά ανισόρροπο. Αυτή η ανισορροπία εκφράζεται με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, άγχος, εφίδρωση στα χέρια και το πρόσωπο, μυρμήγκιασμα στη σπονδυλική στήλη, τρέμουλο στα πόδια, «χτύπημα» των δοντιών, ζαλάδα κτλ. Οι φοβίες έχουν ως κύρια ερεθίσματα τα ζώα, τους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, αντικείμενα ή καταστάσεις όπως ταξίδια, εξετάσεις, γιατρούς κτλ. Το πρόσωπο που έχει περάσει έντονο περιστατικό φόβου, πιστεύει ότι η αποφυγή επαφής με τέτοιες καταστάσεις θα εξαφανίσει το πρόβλημα. Φυσικά το πρόβλημα δεν λύνεται πραγματικά και έτσι η ανισορροπία εμφανίζεται σε κάθε νέα κατάσταση ή σχετικό ερέθισμα.

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από κρίσεις πανικού ή φοβίες θα πρέπει να επισκεφθούν ψυχολόγο για να καθοριστεί η αιτία του προβλήματος, να πάρουν μέρος σε ομάδες αυτοβοήθειας για να μοιραστούν το πρόβλημα τους με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ώστε να μην νιώθουν ντροπή. Βοηθητικά λειτουργούν και οι συμβουλευτικές ομάδες για τους συγγενείς για να μπορέσουν να κατανοήσουν το πρόβλημα. Συμπληρωματικά μπορούν να βοηθήσουν και οι εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική, το Reiki, η ρεφλεξολογία, κτλ.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Βιβλιογραφία: Πανικός – Άγχος – Φοβίες, Δήμητρα Παπούλια, Εκδ. Γρηγόρης Μ.Π.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com