Η Τέχνη της Αγάπης

κλειδι αγαπης

Στο βιβλίο του «H τέχνη της αγάπης» ο Erich Fromm μας λέει πως κάθε αγάπη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αν δεν έχει ολοκληρωθεί πριν η ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Η αγάπη, για να επιβιώσει και να «πετύχει» θα πρέπει το άτομο να είναι ταπεινό, θαρραλέο, να έχει πίστη και αγάπη για τον εαυτό του και στην συνέχεια να διοχετεύσει αυτήν την αγάπη και στον πλησίον του.

Ο καθένας μας θέλει να αγαπηθεί, αλλά ελάχιστοι από εμάς πιστεύουμε στην ικανότητα μας να αγαπήσουμε. Ψάχνουμε ή και εφευρίσκουμε τρόπους για να προσελκύσουμε ο ένας τον άλλον, οι γυναίκες π.χ. με την ομορφιά τους και οι άντρες με την δύναμη ή τον πλούτο. Ο Fromm πιστεύει πως η αγάπη σήμερα έχει γίνει ένα καταναλωτικό προϊόν που ακολουθεί την μόδα ώστε να είναι πάντα ένα καλό προϊόν προς πώληση. Ακολουθεί την μόδα του γρήγορου σεξ στις μέρες μας, που σε μεγάλο βαθμό είναι μόνο μια ικανοποίηση βιολογικών αναγκών και η χαρά της πράξης χωρίς κανένα περαιτέρω συναίσθημα και φυσικά, χωρίς την συντριπτική δύναμη της αγάπης.

Στο βιβλίο, η αγάπη αντιμετωπίζεται σαν μια τέχνη και όπως στις άλλες τέχνες πρέπει να μάθουμε τους κανόνες και τις τεχνικές το ίδιο ισχύει και με την αγάπη. Βέβαια, αν και πολλοί είναι διατεθειμένοι να μάθουν μία τέχνη για το υλικό κέρδος, μοναχά λίγοι είναι διατεθειμένοι να κοπιάσουν για να μάθουν την τέχνη της αγάπης που μπορεί να ωφελήσει την ψυχή και την σκέψη τους.

Η βασική ανάγκη κάθε ανθρώπου είναι να ξεπεράσει την απομόνωση και τον εγωισμό του και να πετύχει την ένωση που θα τον ολοκληρώσει. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο άνθρωπος αναζητά άλλες λύσεις, όπως ο τζόγος, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, για να καλύψει την μοναξιά του.

Ο Fromm υποστηρίζει πως η άριστη γνώση της τέχνης της αγάπης φαίνεται σε μια σχέση που υπάρχει διαπροσωπική ένωση αλλά ο καθένας διατηρεί την δική του ταυτότητα. Είναι δηλαδή δύο άνθρωποι που γίνονται ένα, αλλά την ίδια στιγμή είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες.

Για να λάβει κανείς την αγάπη θα πρέπει πρώτα να προσφέρει αγάπη και κατανόηση στον εαυτό του, να έχει το θάρρος να παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό του, να έχει την θέληση να αναπτύξει την προσωπικότητα του, να ξεπεράσει τις εξαρτήσεις του (εγωισμός, κτλ), τους φόβους και τις ανασφάλειές του.

Και φυσικά να αφήσει ελεύθερη τη ψυχή του να νιώσει πως αγαπάει και αγαπιέται.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Η ανώριμη αγάπη λέει «σ’ αγαπώ επειδή σε χρειάζομαι».
Η ώριμη αγάπη λέει «σε χρειάζομαι επειδή σ’ αγαπώ».

Erich Fromm

 Βιβλιογραφία: Η Τέχνη της Αγάπης, Εριχ Φρομ, Εκδ. Μπουκουμανης

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com