Δεν έχει σήμα

epikinonia

Η έλευση των κινητών και του ίντερνετ μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε πως επικοινωνούμε περισσότερο και καλύτερα. Ωστόσο στην εποχή μας κυριαρχεί η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας και φαίνεται πως τα νέα αυτά μέσα δεν βελτίωσαν στην προσέγγιση των ανθρώπων.

Η ανθρώπινη επαφή δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί και να αντικατασταθεί με μια απομακρυσμένη σύνδεση η οποία δεν μπορεί να εκφράσει πιστά τα συναισθήματα. Οποιαδήποτε μεταβίβασή πληροφοριών είναι επικοινωνία και δεν επικοινωνούμε μόνο μέσω της ομιλίας, αλλά και με χειρονομίες, με την στάση του σώματος, με το βλέμμα ακόμη και με την σιωπή.

Η ομιλούμενη γλώσσα έχει σαφή έννοια και εκδηλώνεται μέσα από λέξεις αλλά και σιωπές. Η γλώσσα των χειρονομιών σε αντίθεση με την ομιλούμενη γλώσσα είναι ασαφής και υπόκειται σε υποκειμενική ερμηνεία. Πολλές φορές αυτά που λέμε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις χειρονομίες που χρησιμοποιούμε και συνθέτουν ένα αντιφατικό μήνυμα προς τον συνομιλητή μας.

Η σύγχυση στην ερμηνεία της επικοινωνίας προκαλεί συγκρούσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αναλογιστείτε πόσες φορές τα λεγόμενα σας παρεξηγήθηκαν από κάποιον σε μια τηλεφωνική επικοινωνία επειδή ο τόνος της φωνής σας φάνηκε στον συνομιλητή σας ειρωνικός.

Ωστόσο και στην επικοινωνία εκ του σύνεγγυς τα πράγματα δεν είναι απλά. Το τι σκέφτεστε είναι αδύνατο να μεταφερθεί με απόλυτη πιστότητα, γιατί όταν μια «ιδέα» εκφράζεται κωδικοποιείται με λόγια και στην συνέχεια περνάει στον αποδέκτη που πρέπει να αποκωδικοποιήσει το «μήνυμα» και να το συσχετίσει με την δική του «ιδέα». Έτσι αυτό που εμείς σκεφτήκαμε και εκφράσαμε δεν συμπίπτει πάντα με αυτό που ο συνομιλητής μας κατάλαβε.

Καλό θα ήταν να επικοινωνούμε με λέξεις και χειρονομίες που δεν έρχονται σε αντίθεση. Βέβαια πολλά άτομα χρησιμοποιούν την ασαφή επικοινωνία για να αποφύγουν την δέσμευση που προκαλεί μία σαφής απάντηση. Να επικοινωνούμε με τα άτομα που θέλουμε χωρίς πίεση. Αν πρόκειται να μιλήσουμε για αρκετή ώρα στο τηλέφωνο ή στο ίντερνετ να είμαστε ήρεμοι, ξεκούραστοι και με όσο γίνεται με πιο θετική διάθεση για επικοινωνία. Οι άνθρωποι ως ον κοινωνικό έχουν ανάγκη να επικοινωνούν και να εκφράζουν τις σκέψεις τους. Η επικοινωνία με άλλους μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και αποτρέπει την εμφάνιση της αδιαφορίας.

Και μην ξεχνάτε πως οι άνθρωποι δεν έχουν μαντικές ικανότητες. Πρέπει να λέτε ανοιχτά στους άλλους τι είναι αυτό που θέλετε.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

 Βιβλιογραφία: Ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνία, Μαρία Καζάζη, Εκδ. Έλλην

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com