Τέχνη και Ψυχολογία

texni

Η τέχνη εκτός από την αισθητική απόλαυση που μας παρέχει λειτουργεί και ως μέσο έκφρασης για τον καλλιτέχνη αλλά και για το κοινό. Μέσα από ένα έργο τέχνης ο δημιουργός εκφράζει τους φόβους, τις σκέψεις, την προσωπικότητα του αλλά και την εποχή και την πραγματικότητα την οποία βιώνει.

Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές τέχνης για να εξετάσει και να αναλύσει την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Από αρχαιοτάτων χρόνων η τέχνη έχει υπηρετήσει τον άνθρωπο ως όχημα για την ψυχική και νοητική του έκφραση αλλά και ως μέσο για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Ο πολυλειτουργικός χαρακτήρας της τέχνης εξηγεί την σημαίνουσα θέση που κατέχει στα διάφορα ψυχοδιαγνωστικά τεστ. Μέσα από την τέχνη τα άτομα μπορούν να εξωτερικεύσουν τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Όλα τα είδη δημιουργικής ή καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ένας τρόπος για να εκφραστούν ή να γίνουν ορατές πτυχές της ενδοψυχικής διαδικασίας.

Το θέατρο, ο χορός και η μουσική ήταν τα βασικά συστατικά για την ανάπτυξη του ψυχοδράματος ως μορφή ψυχοθεραπείας από τον Jacob Moreno. Πρόκειται για μία μέθοδο διερεύνησης του ψυχισμού του ατόμου, στην οποία οι συμμετέχοντες δραματοποιούν τωρινά, παρελθοντικά, ακόμη και μελλοντικά γεγονότα από την ζωή τους.

Ο Hermann Rorschach ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την τέχνη της ζωγραφικής ως διαγνωστικό όργανο. Συνδυάζοντας την αφηρημένη εικονογράφηση (κηλίδες μελανιού σε διπλωμένη καρτέλα) μελέτησε την προσωπικότητα του ατόμου που έβλεπε την εικόνα και την ερμήνευε κατά βούληση. Το τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach είναι γνωστό ως της μέρες μας και ακόμη χρησιμοποιείται.

Rorschach

Στην συνέχεια οι ψυχολόγοι Henry A. Murray και Christiana D. Morgan δημιούργησαν το τεστ θεματικής αντίληψης (TAT TEST) που αποτελείται από δεκαεννέα εικόνες κάθε μια σε μία καρτέλα και μία λευκή καρτέλα. Το άτομο παροτρύνεται να δημιουργήσει ιστορίες σύμφωνα με την καρτέλα που βλέπει.

TAT tesr

Με την πάροδο των χρόνων ψυχολογία και τέχνη έχουν στενούς δεσμούς αφού πολλά ψυχοδιαγνωστικά τεστ χρησιμοποιούν διάφορες μορφές τέχνης αλλά και η ενασχόληση με την τέχνη έχει θεραπευτική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου.

Ο καλλιτέχνης και ο θεατής επικοινωνούν αμφίδρομα μέσα από την τέχνη και αποκαλύπτουν αμφότεροι στοιχεία της προσωπικότητας τους.

Κάθε πόνημα ενός καλλιτέχνη είναι «τέχνη μέσα από το θέμα και θέμα μέσα από την τέχνη».

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Βιβλιογραφία: Ψυχολογία της Τέχνης, Αναστασία – Βαλεντίνη Ρήγα, Εκδ. Πεδίο

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com