Βάλτε χρώμα στη ζωή σας (3)

PinkΡοζ: Το χρώμα της τρυφερότητας. Είναι συνώνυμο του ρομαντισμού, της ευγένειας, της ευαισθησίας, της γλυκύτητας και της αγάπης. Θεωρείται το κατεξοχήν κοριτσίστικο χρώμα. Τα άτομα που επιλέγουν το ροζ είναι τρυφερά, ευγενικά, με εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Η υπερβολική χρήση του δείχνει άτομο με αυξημένη ανάγκη για προστασία.

Τα περίεργα του κόσμου: Το παραδοσιακό έθιμο της Ανατολής, του τυλίγματος των μωρών με μπλε υφάσματα για προστασία και καλοτυχία πέρασε και στην Δύση η οποία ταύτισε το μπλε χρώμα με τα αγόρια και το ροζ με τα κορίτσια. Το ροζ στην Κίνα συμβολίζει την αγνή φύση, ενώ στην Δύση έχει ταυτιστεί και με την σεξουαλικότητα.

βιολέταΒιολετί: Το χρώμα της πνευματικότητας. Συμβολίζει το μυστήριο, το απόκοσμο και είναι στενά συνδεδεμένο με την μαγεία. Τα άτομα που το επιλέγουν είναι γοητευτικά, με πνευματική ισορροπία, ισχυρή ευαισθησία και σοφία. Η έντονη προτίμηση φανερώνει κλίση στον μυστικισμό, καταπίεση, μελαγχολική διάθεση και σεξουαλική απογοήτευση.

Τα περίεργα του κόσμου: Στους μεσαιωνικούς μυστικιστές της Δύσης, αλλά και σε άλλους πολιτισμούς, το βιολετί συνδέεται με τα πνεύματα και τον κόσμο του ουρανού. Στον Βουδισμό εκτός από τους πορτοκαλί χιτώνες χρησιμοποιούνται και βιολετί για να συμβολίσουν την πνευματικότητα. Είναι επίσης χρώμα του Ινδουισμού και του φεμινισμού. Στην χριστιανική εκκλησία χρησιμοποιείται ως χρώμα μετάνοιας και πνευματικότητας.

santorini-whiteΛευκό: Το χρώμα της καθαρότητας. Το λευκό δεν είναι πραγματικό χρώμα αλλά μια χρωματική κατάσταση. Αντιπροσωπεύει την ενότητα όλων των χρωμάτων, τους αγγέλους και το μέγιστο σημείο πνευματικής ανύψωσης. Θεωρείται το χρώμα του Χριστού. Τα άτομα με προτίμηση στο λευκό είναι συμπονετικά, αθώα, με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και έντιμότητα. Η υπερβολική του χρήση φανερώνει δειλία και ισχυρές αναστολές.

Τα περίεργα του κόσμου: Το λευκό χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σαν σύμβολο ειρήνης, παράδοσης και ανακωχής. Στις περισσότερες θρησκείες χρησιμοποιείται για να συμβολίσει τον θεό ή γενικά μια ανώτερη δύναμη. Στους ανατολικούς πολιτισμούς το λευκό είναι σύμβολο για την σοφία των υπερηλίκων και σε λιγότερο φωτεινούς τόνους είναι χρώμα του πένθους και του θανάτου. Στην δυτική κουλτούρα οι νύφες είναι ντυμένες στα λευκά για να συμβολίζουν την αγνότητα και την καθαρότητα.

πέτραΓκρι: Το χρώμα της ουδετερότητας. Συμβολίζει την αξιοπρέπεια, την ταπεινότητα,το αήττητο και το νεκρό. Σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής με γκρι απεικονίζονται τα φαντάσματα. Τα άτομα που αγαπούν το γκρι είναι ουδέτερα, αναποφάσιστα, υπομονετικά και εύστροφα. Η εμμονή σε αυτό δείχνει άτομα με εσωστρέφεια και με αντιδραστική συμπεριφορά.

Τα περίεργα του κόσμου: Το γκρι χρησιμοποιείται συνήθως σε μεγάλο βαθμό από αρχιτέκτονες και διακοσμητές γιατί πάνω του δεν φαίνεται η βρομιά.

black-panΜαύρο: Το χρώμα του πένθους. Συμβολίζει τα αρνητικά συναισθήματα, το ασυνείδητο, την μοναξιά, το σκοτάδι, την επισημότητα και την επιτήδευση. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χρώμα στους ανθρώπους και εκφράζει άτομα κομψά, σοβαρά, πρακτικά και με αγάπη για τις αλλαγές. Η έντονη προτίμηση φανερώνει άτομα φοβισμένα, με έντονο άγχος και τάσεις εσωστρέφειας.

Τα περίεργα του κόσμου: Το άσπρο και το μαύρο είναι χρώματα που εκφράζουν την αιώνια πάλη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο καλό και το κακό, στην ζωή και στο θάνατο. Τα δύο μαζί χρησιμοποιούνται από όλες τις θρησκείες για τους παραπάνω συμβολισμούς τους. Το μαύρο είναι το επίσημο χρώμα του πένθους για τον δυτικό κόσμο. Στην Ινδία οι μητέρες εξακολουθούν να βάφουν τα μάτια των παιδιών τους με μαύρη καπνιά για προστασία από το κακό μάτι.

χρυσόΚαφέ: Το χρώμα της γης. Συμβολίζει την οικογένεια, την μητρότητα, την σταθερότητα, την ασφάλεια και αποπνέει ζεστασιά. Τα άτομα που προτιμούν το καφέ είναι σταθερά, αγαπούν την οικογένεια, την φύση και την ησυχία. Η έντονη χρήση του δείχνει ενοχή και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα περίεργα του κόσμου: Το καφέ είναι το χρώμα που δεν εμφανίζεται στο ουράνιο τόξο. Είναι το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε από το ναζισμό στην Γερμανία, αφορμή για αυτό στάθηκε η γερμανική μυθολογία και η ιστορία του »Berserker».

goldΧρυσό: Το χρώμα της δόξας. Συμβολίζει τον πλούτο, την κατανόηση, τον ήλιο και την ζέστη. Τα άτομα που προτιμούν το χρυσό έχουν σαφήνεια, ζωντάνια, έμπνευση, αυτοεκτίμηση και κατανόηση. Η υπερβολική του χρήση φανερώνει άγχος, αδιαφορία και αβεβαιότητα.

Τα περίεργα του κόσμου: Το χρυσό ως χρώμα και ως έννοια βρίσκεται σε χιλιάδες γνωμικά ανά τον κόσμο. «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», διεθνής παροιμία. «Η ομιλία είναι ασημί και η σιωπή είναι χρυσός», διεθνής παροιμία και άλλες πολλές.

Artillery SilverΑσημί: Το χρώμα των ψυχικών ικανοτήτων. Αντιπροσωπεύει την σελήνη, τη διαισθητική πλευρά του μυαλού και την αριστοκρατία. Τα άτομα που προτιμούν το ασημί είναι σταθερά, με μεγάλη διαίσθηση και επιδιώκουν την ευημερία. Η έντονη προτίμηση φανερώνει πολυλογία, ροπή προς το ψέμα και έλλειψη αληθοφάνειας.

Τα περίεργα του κόσμου: Σε χώρες της Ανατολής κρεμούσαν στις παιδικές κούνιες διάφορα διακοσμητικά από ασήμι για προστασία από την αρνητική ενέργεια.

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Βιβλιογραφία: “Χρωματοθεραπεία – Θεωρία και Πρακτική”, Γκίμπελ Τέο

«The power of color”, Dr. Μorton Walker

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com