Βάλτε χρώμα στη ζωή σας (2)

blue_roseΜπλε: Το χρώμα του ουρανού και του νερού. Το μπλε είναι χρώμα βαθύ και δημιουργεί ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Συμβολίζει την αλήθεια και την αιωνιότητα. Τα άτομα που δείχνουν προτίμηση στο μπλε είναι συμπαθητικά, ευγενικά, χαρούμενα, ισορροπημένα και ιδιαίτερα φιλικά. Είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, το χρώμα της διαίσθησης, της επικοινωνίας και της πληρότητας. Η έντονη προτίμηση στο μπλε παράγει θλίψη, επιφυλακτικότητα, έλεγχο των συναισθημάτων και κυριαρχία της λογικής. Το μπλε είναι ένα αρκετά δημοφιλές χρώμα. Στην ζωγραφική είναι αυτό που μπορεί να αποτυπώσει εντονότερα την επίδραση της προοπτικής.

Τα περίεργα του κόσμου: Στην αρχαία Αίγυπτο το μπλε ήταν το χρώμα του νερού και ως εκ τούτου η ίδια η ζωή. Στην Κίνα το μπλε συμβολίζει την εξουσία του ουρανού και της αθανασίας. Στην Ινδία, οι διάφορες θεότητες εμφανίζονται με μπλε κεφάλι και έντονο μπλε χρώμα. Ένας ελέφαντας βαμμένος με μπλε χρώμα θεωρείται σημάδι υψηλής πνευματικότητας και θείας φώτισης. Σε πολλές ανατολικές χώρες οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών βάφονται με μπλε χρώμα για να συντάσσονται με τα καλά πνεύματα και τους θεούς, που σύμφωνα με την παράδοση τους κατοικούν ψηλά στον ουρανό. Στην αρχαία Ανατολή επίσης, τύλιγαν τα βρέφη σε μπλε υφάσματα για να είναι καλότυχα.

ψαριΚίτρινο: Το χρώμα του ήλιου. Είναι ζεστό και φωτεινό χρώμα, συμβολίζει τον πλούτο, την δύναμη των σκέψεων, την χαρά και την ηρεμία. Διεγείρει τον εγκέφαλο και κρατά σε εγρήγορση το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι άνθρωποι που προτιμούν το κίτρινο είναι φιλόδοξοι, δυναμικοί, αγαπούν την ελευθερία, είναι ευγενικοί και με έντονη φαντασία. Η υπερβολική χρήση του κίτρινου δείχνει απληστία, σύγχυση, εσωτερικό θυμό, αλαζονεία και πονηριά.

Τα περίεργα του κόσμου: Το κίτρινο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήλιο και ως εκ τούτου χρησιμοποιούταν από πολλές θρησκείες για την λατρεία του ήλιου, ο οποίος λατρευόταν ως ζωογόνος θεότητα. Πολλοί πολιτισμοί αναφέρουν πως το κίτρινο χρώμα έχει μια προστατευτική επίδραση. Στην Ινδία, οι νύφες φορούσαν κίτρινο φουστάνι για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. Στην Ανατολή, στην Αίγυπτο, στην Ρωσία και σε ορισμένες Βαλκανικές χώρες το κίτρινο θεωρείται χρώμα του γάμου και της καλοτυχίας.

portokaliaΠορτοκαλί: Το χρώμα της πνευματικής δύναμης. Το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει την αισιοδοξία, την χαρά, την κοινωνικότητα, το θάρρος, την δύναμη, την πνευματική ενέργεια και την ζεστασιά. Τα άτομα που το χρησιμοποιούν είναι δημιουργικά, κοινωνικά, εύστροφα, ζωηρά και τους αρέσουν τα δύσκολα. Η έντονη προτίμηση στο πορτοκαλί δείχνει υπερδιέγερση και έντονη τάση για αποδοχή. Το πορτοκαλί είναι κατεξοχήν χαρούμενο χρώμα συνδέεται με την τόνωση της διάθεσης, την κοινωνικοποιήση και την διάθεση για δημιουργία και για ζωή.

Τα περίεργα του κόσμου: Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τον Ιρλανδικό προτεσταντισμό. Στο Βουδισμό το πορτοκαλί είναι το χρώμα του υψηλότερου επιπέδου της ανθρώπινης φώτισης. Εξ αυτού και ο Δαλάι Λάμα και άλλοι πεφωτισμένοι βουδιστές μοναχοί εμφανίζονται με χιτώνα πορτοκαλί χρώματος. Στην Κίνα η επίσημη στολή των αξιωματούχων είναι πορτοκαλί. Στις Κάτω Χώρες το πορτοκαλί είναι το χρώμα της ελευθερίας.

αμεθιστοςΜωβ: Το χρώμα της φιλανθρωπίας και του ιδεαλισμού. Συμβολίζει τον υπερβολικό πλούτο και την βασιλική καταγωγή. Συνδέεται επίσης με την σοφία και την πνευματικότητα. Τα άτομα που προτιμούν το μωβ είναι δημιουργικά, χειραφετημένα και αξιοπρεπή. Η υπερβολική του χρήση εκπέμπει μυστικοπάθεια και αρνητική σκέψη.

Τα περίεργα του κόσμου: Στην αρχαία Ρώμη η τήβεννος του αυτοκράτορα ήταν χρώματος μωβ καθώς και ο χιτώνας των νικητών στους αγώνες. Στο χριστιανισμό χρησιμοποιείται σαν χρώμα μετάνοιας και πένθους.

blue-riverΓαλάζιο: Το χρώμα της κοινωνικότητας και της φιλίας. Συμβολίζει την καθαρή επαφή, την επικοινωνία και την εφευρετικότητα. Τα άτομα που το προτιμούν έχουν αίσθηση του χιούμορ, είναι επικοινωνιακά, ειλικρινή και έχουν καλλιτεχνικές ικανότητες. Η υπερβολική χρήση δείχνει άτομο ευκολόπιστο και κυκλοθυμικό.

Τα περίεργα του κόσμου: Σε ορισμένες θρησκείες συμβολίζει την απελευθερωμένη από το σώμα ψύχη.

Συνεχίζεται…


Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Βιβλιογραφία: “Χρωματοθεραπεία – Θεωρία και Πρακτική”, Γκίμπελ Τέο; «The power of color», Dr. Μorton Walker

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com