Βάλτε χρώμα στην ζωή σας

colour_mood

Είναι γνωστό ότι πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι έχουν μελετήσει την σχέση χρώματος και διάθεσης. Αρκετοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στην ζωή μας έχουν τη δύναμη όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά και να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την υγεία μας.

Φυσικά ο πολιτισμός και η παράδοση της κάθε χώρας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έννοια των χρωμάτων. Το θέαμα της καταπράσινης φύσης είναι συνηθισμένο για τους λαούς που ζουν στην Ευρώπη, ωστόσο για ένα λαό που ζει στην έρημο το πράσινο είναι πολύ ιδιαίτερο χρώμα και σπάνιο αφού συναντάται μόνο στις οάσεις. Από την αντίθετη πλευρά οι Εσκιμώοι έχουν πάρα πολλές ονομασίες – αποχρώσεις για το λευκό, αφού το συναντάνε παντού γύρω τους.

Συμβολισμοί των χρωμάτων

κοκκινη

Κόκκινο: Το χρώμα του αίματος και της αγάπης. Είναι δυναμικό και επιθετικό χρώμα συμβολίζει το πάθος, την ενέργεια για ζωή, την αγάπη, την φωτιά, το αίμα, τον θυμό και τις συγκρούσεις. Η έντονη προτίμηση στο κόκκινο παράγει ευερεθιστότητα, άγχος, θυμό και επιθετικότητα. Αν χρησιμοποιηθεί με μέτρο θα μας δώσει ζεστασιά, δύναμη, θάρρος και θα τονώσει την φυσική έλξη για σεξ. Το κόκκινο αγγίζει τα βάθη της ψυχής μας και κλονίζει την ζωώδη πλευρά του ασυνειδήτου. Τα άτομα που δείχνουν προτίμηση στο κόκκινο έχουν αυτοπεποίθηση, αγάπη για την ζωή, δύναμη, υπομονή και επιμονή. Το κόκκινο είναι συχνά το αγαπημένο χρώμα των παιδιών.

Τα περίεργα του κόσμου: Στην Ρωσία το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τον πλούτο. Στην Κίνα οι νύφες φοράνε συχνά κόκκινο φόρεμα ή μεταφέρονται στο τόπο της γαμήλιας τελετής σε κόκκινο κάθισμα. Ακόμη και στην αρχαία Κίνα το κόκκινο θεωρούνταν τυχερό χρώμα και χρησιμοποιούταν για να διώχνει τα κακά πνεύματα και για να φέρνει πλούτο. Σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Αφρικής και της Ωκεανίας όταν είναι άρρωστοι αλείβονται με κόκκινη ώχρα για να τονίζουν τη ζωτικότητα τους.

πρασινηΠράσινο: Το χρώμα της φύσης και της ελπίδας. Είναι φρέσκο και αρμονικό χρώμα, συμβολίζει την ισορροπία, την ευημερία, την ελπίδα, την ασφάλεια, την δύναμη της θέλησης, την αρμονία και την χαλάρωση. Το έχουμε συνδέσει κυρίως με τη άνοιξη και με τον κύκλο της φύσης αλλά και με την ίδια την αναγέννηση της ζωής. Τα άτομα που δείχνουν προτίμηση στο πράσινο είναι αισιόδοξα, δημιουργικά και με καλή σχέση με την φύση. Το πράσινο χρησιμοποιείται σε χώρους ψυχικής υγείας για την ισορροπιστική του δράση και για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Το »βρώμικο» ή πολύ σκούρο πράσινο μπορεί να δράσει επιβαρυντικά για την υγεία, συμβολίζει την άρνηση για χαρά και για ζωή. Η έντονη προτίμηση στο πράσινο δείχνει πεισματάρικη συμπεριφορά, φιλόδοξη και αρκετά εγωκεντρική.

Τα περίεργα του κόσμου: Το πράσινο είναι το σύμβολο της ελπίδας για ζωή και έτσι σε πολλές περιοχές του κόσμου χρησιμοποιείτε από διαφορετικές θρησκείες ως σύμβολο ελπίδας. Σε όλες τις ισλαμιστικές χώρες το πράσινο χρησιμοποιείται από την μουσουλμανική θρησκεία σαν το ιερό χρώμα στον αγώνα της επιβιώσης στη ζωή. Από τους προχριστιανικούς χρόνους συνηθιζόταν τα σπίτια να έχουν ένα αειθαλές δεντρό ως σύμβολο ελπίδας και καλοτυχίας.

Συνεχίζεται….

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

 Βιβλιογραφία: «Χρωματοθεραπεία – Θεωρία και Πρακτική». Γκίμπελ Τέο και Dr. Μorton Walker The power of color

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Contact Form Powered By : XYZScripts.com